Bért emelnek a kormányhivatalokban a kirúgásokkal megspórolt pénzből

2016.06.23. 07:25 Módosítva: 2016.06.29. 15:12

Több milliárd forintos megtakarítást jelenthet az államnak a háttérintézményi rendszer átszervezése - mondta a Magyar Időknek Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy nyilatkozott, az így megspórolt pénzt a kormányhivatalokban dolgozók béremelésére fordítja az állam, vagyis akiket nem rúgnak ki, azok több pénzt vihetnek majd haza.

A lap csütörtöki számában megjelent interjúban Csepreghy elmondta, első körben július elsejétől a fővárosi és megyei kormányhivatalok járási hivatali tisztviselői kaphatnak fizetésemelést, jövő év elejétől pedig a kormányhivatalok megyei szinten foglalkoztatottjainak illetményét emeli meg a kormány.

A legnagyobb béremelésre a legalacsonyabb keresetű, középfokú végzettséggel rendelkező ügyintézők és ügykezelők számíthatnak, náluk teljesítményarányosan akár 50-70 százalék is lehet az emelkedés mértéke Csepreghy Nándor tájékoztatása szerint. Az átszervezéssel járó leépítés a közigazgatásban dolgozók húsz százalékát érinti, elsősorban olyan feladatkörökben lehet kirúgásokra számítani, amelyek eddig a bürokratikus rendszer kiszolgálását segítették.

Az államtitkár szerint idén mintegy 3000 közalkalmazott kerülhet át a versenyszférába átképzési program után. A kormány döntése értelmében a 90 központi hivatalból és költségvetési szervből összesen 44 szűnik meg 2017. március 31-ig. A 44 szervből 43 jogutódlással - köztük a nyugdíjfolyósító és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, valamint az uniós és nemzeti agrár-vidékfejlesztési pénzeket kezelő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal -, a Design Terminál pedig jogutód nélkül fejezi be működését költségvetési szervként – ehelyett új keretek között, részben piaci alapon működő intézményként, az Emmi-vel szoros együttműködésben folytathatja munkáját a minisztérium tájékoztatása szerint.