Ügyészség: Semmi sem indokolja, hogy tovább nyomozzunk a kitiltási ügyben

2016.06.23. 09:26

Két, a nyomozás folytatását kérő politikusi beadvány is érkezett az ügyészségre a kitiltási ügy elsőfokú ítélete után, de a hatóság ennek ellenére sem látja úgy, hogy lenne még mit feltárni, derül ki a Fővárosi Főügyészség közleményéből. 

Az ügyészség egész pontosan azt írja, a két beadványt megvizsgálták, és megállapították, hogy "azok tartalmuk alapján a korábban már befejezett nyomozás továbbfolytatása iránti kérelemnek tekintendők".

A Fővárosi Főügyészség megállapította azt is, hogy a beadványok alapján a nyomozás továbbfolytatásának az ügyben nincs helye.

A beadványok azért érkeztek az ügyészségre, mert a kitiltási ügyben a bíróság más következtetésre jutott, mint amit az ügyészség a vádiratban állított, vagyis hogy Tábor Viktor vádlott magánakciója volt a Bunge lehúzásával való próbálkozás. A bíróság ehhez képest ítéletében kimondta, hogy szerintük nem erről volt szó, Tábor valós ajánlatot közvetített az amerikai cégnek, így értelemszerűen kellett, hogy álljon mögötte valaki. A Bunge lobbistája korábban Heim Péter volt Századvég-igazgatót nevezte meg lehetséges intézőemberként, aki 2 milliárd forint fejében elérte volna az étolaj áfacsökkentését a kormánynál. 

Az ítélet után sokan úgy gondolták, az ügyészségnek nem ártana folytatni a nyomozást, ők azonban ragaszkodnak hozzá, hogy már minden részletre kiterjedően feltárták az esetet, és a tárgyalás során nem merült fel olyan újabb adat vagy körülmény, ami indokolná az akta újranyitását.