Nevetséges büntetést kaptak az MNB alapítványai

2016.06.29. 11:43

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pallas Athéné alapítványainak közbeszerzéseket kellett volna kiírniuk a jegybanktól kapott közpénz elköltéséhez – állapította meg a Közbeszerzési Döntőbizottság. A bizottságnál maguk az alapítványok kérték annak megállapítását, hogy költéseik a közbeszerzési törvény hatálya alá tartoznak-e vagy sem. A bizottság „helyt adott” a kérelemnek, és megállapította, hogy igen. 

A jelenleg hatályos közbeszerzési törvény szerint ugyanis szolgáltatások és áruk beszerzése esetén 8 millió, míg építési munkák esetén 15 millió forint felett kötelező közbeszerzést kiírni. Márpedig ilyenből volt bőven a Pallas Athéné alapítványoknál. Viszont arra való tekintettel, hogy az alapítványok maguk kérték az eljárást, 

csak 200 ezer forint büntetést kaptak, amiért szabálytalanul költöttek el több milliárd forintot.

Arra számítani lehetett, hogy Matolcsyék alapítványai nem kapnak majd nagy fejmosást a közbeszerzések hiánya miatt – korábban arra számítottunk, hogy pár millió forinttal megúszhatják a dolgot. Ez még mindig elenyésző összeg lett volna az elköltött pénz mennyiségéhez képest.

Az alapítványok azután fordultak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, hogy az Alkotmánybíróság kimondta, az általuk kezelt pénz nem vesztette el közpénz jellegét. Az alapítványok kérelmezték az eddigi szakmai álláspontjuk alapján (vagyis az alapján a meggyőződés alapján, hogy a pénzük nem közpénz, ezért nem kell közbeszerzést kiírni) kialakított gyakorlat felülvizsgálatát, egyúttal indítványozták az ajánlatkérői státusukkal kapcsolatos döntéshozatalt. A Pallas Athéné alapítványok ezzel párhuzamosan önkéntesen bejelentkeztek a közbeszerzési törvény hatálya alá.

Arról, hogy mire ment el az MNB alapítványainak pénze, itt írtunk bővebben.