Ötmilliárddal költünk többet a vizes vb-re, mint amennyit hoz

2016.06.29. 07:40

A vizes vb-t előkészítő cég közel ötmilliárd forinttal költ többet idén, mint amekkora bevételre tesz szert, írja a Világgazdaság Fónagy János képviselői kérdésre adott írásbeli válasza alapján.

A száz százalékban állami tulajdonú Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. legalább 6 milliárdból szállásolhatja el és étkeztetheti a nemzetközi vízilabda-szövetséget (FINA) és a vizes vb-n részt vevő sportolókat. Ezt onnan lehet tudni, hogy idén 50 százaékos előlegként több mint 3 milliárdot fizetnek ki a szállodáknak. Ez a cég legnagyobb kiadási tétele, ami ráadásul a pontos információk birtokában akár nagyobb mértékben változhat – írta az államtitkár. Ezzel szemben arra számít, hogy a szervező cég működési költsége nem éri el a tervezett, közel 1,4 milliárdos értéket.

Milliárdos tételt tesznek ki a vb tervezési, előkészítési és engedélyeztetési költségei is. Ez nagyrészt a versenyhelyszínek felépítésre vonatkozik: a Dagály uszoda felépítésére, a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda átalakítására, a Batthyány téri óriás ugrótorony felhúzására, valamint a Műjégpályán és Balatonfüreden elvégzendő munkálatokra.

Bizonytalan, hogy mennyit kell kifizetnie a társaságnak július 1-jéig a televíziós tanácsadói szolgáltatásokért a FINA-nak. Ezt az összeget ugyanis a módosított rendezői szerződés 50 ezer dollárban rögzítette, az akkor használt árfolyamnál azonban már tíz forinttal gyengébb a forint. Kommuniációra közel félmilliárdot költ a Bp2017 Kft., ez Fónagy szerint magában foglalja az ősszel kezdődő hirdetési kampány számláját is. A vizes vb nyitó- és záróünnepségének költségei közül idén 55 millió terheli a szervezőket.

A vb belépőjegyeiből viszont befolyhat egy kis plusz. A jegyek előállítása és értékesítése 23,1 milliót vihet el, és 27,6 milliós bevételt remélnek tőle. A legjelentősebb, több mint 600 milliós bevétel a szponzoroktól érkezhet. Az egyik főtámogató a Magyar Telekom lesz.