Rászállnak az Airbnb-re Barcelonában

2016.06.29. 17:18

Nagyon nem éri meg engedélyek nélkül kiadni lakásokat turistáknak Barcelónában, a város ugyanis hússzorosára emelte az ezért kapható pénzbüntetést. A turisták egyik kedvenc európai városában 2012 óta él az a szabály, hogy minden lakást, amit ki akar adni rövid távra turistáknak a tulajdonosa  Airbnb-n vagy más szolgáltatáson keresztül, be kell jelenteni és engedélyeztetni kell a turisztikai hivatalnál. A be nem jelentett lakások után pedig bírságot kell fizetni, de nem a tulajdonosnak, hanem a szolgáltatónak, így kapott tavaly 30 ezer eurós büntetést az Airbnb és a vele konkurens HomeAway. Most viszont

a 30 ezer eurós maximálisan kiszabható büntetést 600 ezer euróra, vagyis 190 millió forintra emelték.

Janet Sanz, a város önkormányzatának várostervezésért felelős tagja a The Localnak azt mondta, az emelésre azért volt szükség, mert az Airbnb és a HomeAway továbbra is hirdetett olyan barcelonai lakásokat az oldalán, amelyeknek nem voltak meg a megfelelő engedélyei. Ezek az engedély nélküli lakások pedig az önkormányzat szerint ártanak a városnak, mert emelkednek miattuk a lakbérek, pörög a feketegazdaság és a zaj miatt sok a konfliktus a szomszédokkal. 

Ahogy arról már mi is írtunk korábban, legálisan, minden adót befizetve és mindent bejelentve az Airbnb már egyáltalán nem akkora üzlet a lakások kiadóinak, így Barcelona vezetése is abban reménykedhet, hogy a magasabb büntetés miatt kevesebben akarják majd így kiadni a lakásukat, mint eddig. 

A rövid távú lakáskiadásból már nemcsak Barcelona vezetésének van elege, sőt Berlinben már nemcsak büntetik, de részlegesen be is tiltották az Airbnb-t és társait.