Tízezer családi ház épülhet a közeljövőben

2016.06.30. 10:08

Közel kétszer annyi családi ház építése kapott zöld jelzést már az első fél évben, mint amennyi építési engedélyt tavaly összesen kiadtak egylakásos épületre – értesült a Magyar Idők a Lechner Tudásközponttól. Az építkezési kedvben országos szinten jelentős eltérések látszanak, de az építkezési kedv fellendülésében nagy szerepe lehet a családi otthonteremtési kedvezménynek.

Fél év leforgása alatt csaknem tízezer bejelentést tettek a háromszáz négyzetméter hasznos alapterületnél kisebb méretű lakóingatlanok építéséhez. Az építészeti és építésügyi szakmai szervezet szerint ez azt jelenti, hogy kétszer annyi családi ház építése kezdődött meg vagy indulhat el hamarosan, mint amennyi építését tavaly összesen engedélyezték.

A megyékre bontott adatok azonban hatalmas eltéréseket mutatnak. Az összes egyszerű bejelentés harmada Pest megyéből érkezett, Nógrád megyében viszont pár nappal ezelőttig csak 35 bejelentést tettek. Budapesten, valamint Győr-Moson-Sopron megyében a bejelentések száma meghaladja az ezret, és hatszáznál több építési szándékot regisztráltak Hajdú-Biharban is.