Kétszázmillióra büntettek offshore befektetési alapokat

2016.06.30. 10:43 Módosítva: 2016.06.30. 10:45

Az MNB engedély nélkül végzett befektetési szolgáltatási tevékenység és bejelentés hiányában végzett közvetítői tevékenység miatt összesen 195,8 millió forint bírságot szabott ki a Seychelle-szigeteken, illetve Belize-ben bejegyzett, egyaránt 5Gulden Corporation Ltd. nevű társaságokkal szemben, írja a Magyar Nemzeti Bank közleményében. 

Az MNB piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy az offshore-szigeteken székhellyel rendelkező, egyaránt 5Gulden Corporation Ltd. nevű társaságok végeznek-e engedélye nélkül befektetési szolgáltatási tevékenységet, kiegészítő szolgáltatást, bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet. Az MNB már az eljárás közben szükségesnek tartotta az ideiglenes intézkedés elrendelését, 2015. november 3-án közzétett végzésében azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az érintett cégek engedély nélkül vagy bejelentés hiányában ilyen tevékenységeket végezzenek. Az 5Gulden azon felül, hogy engedély nélkül működött, irreális ajánlatokkal bombázta az ügyfeleket.

Sem a Seychelle-szigeteken, sem a Belize-ben bejegyzett vállalkozás nem rendelkezett pénzügyi tevékenység végzésére vonatkozó jegybanki engedéllyel, ennek ellenére a társaságok kifejezetten a magyar befektetőket megcélozva végeztek tőkeáttételes (forex) termékeket érintő portfóliókezelési és függő ügynöki tevékenységet a 3TG FX Ltd. részére.

Ezért az MNB csütörtökön publikált határozatában összesen 195,8 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a társaságokat és véglegesen megtiltotta, hogy az MNB engedélye nélkül folytassák gyakorlatukat. Súlyosító körülményként értékelte továbbá, hogy mindkét társaság tevékenységével nagyszámú befektetői kört ért el, valamint jelentős összegű ügyfélvagyont kezelt. A jegybank a piacfelügyeleti vizsgálata során rendőrségi feljelentést is tett, és jelzést küldött azon külföldi társfelügyeletek felé, mely országok befektetői a 5Gulden Ltd. társaságok tevékenységében szintén érintettek lehetnek.

Mint arra a jegybank már többször felhívta a befektetők figyelmét, az online platformot működtető szolgáltatóknál gyakori, hogy az EU-n kívüli, jellemzően off-shore területen jegyzik be őket, ahol a jogszabályi követelmények kevésbé védik a befektetők érdekeit. Az ilyen szolgáltatók nem tartoznak az MNB felügyelete alá, így esetükben a hazai befektető-védelmi garanciarendszer sem érvényesül, ezért nem tanácsos rájuk bízni a pénzt.