Mától a furcsa hátterű konzorciumé az MKB bank

2016.06.30. 12:21 Módosítva: 2016.06.30. 14:05

Sikeresen zárult az MKB Bank értékesítése, írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank. Az MKB Bank Zrt. új tulajdonosai a Blue Robin Investments S.C.A., a Metis Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár által alkotott konzorcium résztvevői 45-45-10 százalék arányban. 

Ezt sajtótájékoztatón is bejelentették az új tulajdonosok képviselői. Itt Semsey Barna, az ismeretlen hátterű Blue Robin tanácsadója felolvasta, hogy a vevőknek "konkrét elképzeléseik vannak a bank jövőjéről". Ennek egyik része, hogy egy "nemzetközi tanácsadói testületet" hoznak a bank mellé, akik olyan szakemberek lesznek, akik értenek a kereskedelmi bankoláshoz.

Emellett a munkavállalói részvényesi programmal fogják motiválni a dolgozókat, itt összesen 10-15 százalék kerülhet majd még a 2019-es tervezett tőzsdére menetel előtt egyes dolgozókhoz.

Jaksa János a szintén ismeretlen finanszírozású Minerva tőkealap vezetője azt mondta el olvasás nélkül, hogy fantasztikus érzés nekik, hogy most elutalták a vételárat. Az Ernst&Young, az Oppenheim és a Lovászi ügyvédi irodák voltak a tanácsadóik a folyamat során, akik nem egyszer hétvégén is dolgoztak nekik.

Arra kérdésre, hogy leírták-e a felügyeletnek a Metis februári engedélyezésekor, hogy az összes pénzük csaknem feléből egy kereskedelmi bank  kisebbségi részesedését fogják megvenni, Jaksa nem válaszolt egyértelműen. Ez azért érdekes, mert egy ilyen befektetés szuper kockázatosnak számít, legalábbis szokatlan, ha a legnagyobb magyar magántőke-alap így indul. Elmondott erről Jaksa viszont olyanokat, hogy "az alapkezelő dolga és felelőssége, hogy jó helyre fektesse a be rábízott összeget", illetve, hogy "ők ezeket az üzleti lehetőségeket akarják megragadni". Emellett pedig van befektetési szabályzatuk, aszerint fektetnek be.

Ezeken túl erősen fognak építeni a bank értékeire és tudására, gyakorlatilag minden területen, különösen talán a vállalati hitelezésben és a private bankingben. Az első negyedévbe nyereséges volt az MKB, és talán év végén se lesz veszteség. Úgy tervezik, hogy nem is kell majd további tőkeemelés. 

Rakesh K. Aggarwal a Blue Robintól bejelentette, hogy ő tényleg létezik, ennek egyik jeleként most itt van személyesen. Arról is beszélt, hogy a Blue Robint eleve arra hozta létre, hogy európai pénzügyi cégekbe fektessen be. Azt egyébként minden résztvevő hangsúlyozta, hogy a JP Morgan hozta össze a feleket a felvásárlás során, azaz nem előre állapodtak meg. Aggarwalnak nagyon tetszik az MKB mostani menedzsmentje, de az is, hogy tesznek egy nemzetközi tanácsadócsapatot még melléjük.

A Pannónia CIG Alapkezelőtől érkező Benczédi Balázs szerint ők is aktív tagjai akarnak majd lenni a bank működésének, tudásukkal majd támogatnák a folyamatokat.

Az MNB azt írja, az MKB Bank Zrt. szanálási eljárása során az összes szükséges intézkedést végrehajtották, így a szanálási eljárását 2016. június 30. napjával megszüntetik. A bank tulajdonosi jogosultságait ezután már az új részvényesek gyakorolják. Az új tulajdonosok háttere részben elég homályos. A Blue Robin Investments anyacégének tulajdonosa egy szingapúri vállalkozás, mind a Blue Robint, mind anyacégét nem túl régen alapították minimális tőkével, és az MKB-ban 45 százalék tulajdont szerző társaság konzorciumi társaival úgy adta be az ajánlatát, hogy még be sem volt jegyezve.

A szanálási feladatkörében eljáró Magyar Nemzeti Bank 2014. december 18-án vette meg az MKB-t német tulajdonosaitól - elsősorban Bajországtól - és rendelte el a bank szanálását. A folyamat 2016. tavaszára jutott odáig, hogy a bankot értékesíteni lehetett.