Aliz
6 °C
14 °C

22 ezer informatikus kerestetik!

2016.07.04. 07:22

Folyamatosan nő a bejelentett üres álláshelyek száma, s már kezd ijesztő méreteket ölteni. Idén az első három hónapban a vállalatok 36 ezer munkavállalót szerettek volna felvenni, de nem sikerült megfelelő jelentkezőket találniuk. A költségvetési szektorban további 14,5 ezer állás maradt betöltetlenül, tehát a munkaerőpiacon összesen több mint 50 ezer betöltetlen állás volt - írta a Világgazdaság.

A lap gyűjtése szerint bár a költségvetési szférában évek óta stabil a betöltetlen állások aránya, addig a versenyszférában 2012 óta folyamatosan növekszik a szám. Négy éve még kevesebb, mint a mostani fele, 0,8 százalék volt az üres pozíciók részaránya, mára ez 1,7 százalék. De az előző negyedév 1,4 százalékos adatához képest is nagyon megugrott a szám 2016 elején.

Az ágazatok közül az informatikai és kommunikációs szektorban a legrosszabb a helyzet, itt az állások 3,5 százalékát nem tudják betölteni a cégek. 2016 első három hónapjában 2900 volt, összesen 22 ezerre rúg a betöltetlen pozíciók száma az ágazatban - mondta a lapnak Major Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára.

A 22 ezres számot egy tavalyi ágazati felmérésből állapították meg, amely az interneten is elérhető, és néhány hónapja az Index is beszámolt róla. Nagy vonalakban arról ír: nagyon sok új munkahelyet lehetne teremteni a szektorban, ha jobb lenne a képzési-oktatási rendszer.

Abszolút értéken a feldolgozóiparban a legnagyobb a baj, innen 15 ezer dolgozó hiányzik. A munkaerőhiány itt kétszer akkora, mint négy éve volt. A bányászat és kőfejtés kivételével lényegében minden ágazatban nőtt az üres állások száma, több szektorban is a duplájára 2012 óta.

Az is látszik az adatokból, hogy a valós munkaerőhiány nagyobb lehet még annál is, mint amit ezek a számok mutatnak. Ennek az az oka, hogy a cégek leginkább az egyszerű fizikai és betanított munkát igénylő állásokat jelentik be a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak, valamint azokat, amelyekkel kapcsolatban valamilyen állami támogatást remélnek.

A romló helyzetért részben a demográfiai helyzet, részben a kivándorlás, részben pedig az oktatási rendszer strukturális problémái a felelősek szakértők szerint - írta a Világgazdaság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?