Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Jobban takarékoskodunk az árammal

2016.07.04. 07:30

Már júniusban elérhette az áramfogyasztás az idei nyári csúcsot, mégpedig a tavalyinál alacsonyabb szinten - írta a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) adataira hivatkozva hétfői számában a Népszabadság.

A Mavir tájékoztatása szerint a hazai villamosenergia-rendszer nyári terhelési értéke idén eddig június 24-én, pénteken 13 óra körül 6366 megawattos (MW) értékkel tetőzött.

A csúcsfogyasztás 28,3 Celsius-fokos átlaghőmérséklet mellett következett be. A Mavir arra számít, hogy ha július első két hete nem hoz egybefüggő kánikulát, ez a rekord a nyáron már nem dől meg, július közepe ugyanis már a szabadságolások időszaka.

A júniusi érték 91 MW-tal elmarad a 2015-ben mért 6457 MW-os nyári napi csúcstól, ami minden idők legmagasabb nyári fogyasztása volt. A nyári csúcs az elmúlt 16 év során a mostanival együtt hat alkalommal esett június végére, a rekord a legtöbbször júliusban dől meg - írta a Népszabadság.

Magyarországon hagyományosan telente tetőzik az áramfogyasztás, de a nyári érték a klímaberendezések gyors elterjedése miatt 2008-ig rohamléptekkel közelítette a télit. Ugyanakkor a válság óta a nyári fogyasztás emelkedési üteme jelentősen lecsökkent.