Pletykálnak róla, de nem vonul ki az Uber

2016.07.04. 12:39

"Az Uber biztosan nem vonul ki Magyarországról, és jelenleg a jogászok vizsgálják a jogi helyzetet, hogy milyen formában tud az Uber tovább működni. Amint lesz érdemi fejlemény, akkor tájékoztatjuk a sajtót is" - írta az Uber az Index kérdésére. Azért kérdeztünk rá a cégnél, hogy kivonulnak-e, mert lehet olyan pletykákat hallani, hogy július 25. után már nem lesz elérhető Magyarországon az Uber alkalmazása.

Az országgyűlés június közepén fogadott el egy törvényt, ami alapján blokkolni lehet azokat az internetes oldalakat és alkalmazásokat, amelyek jogellenesen működő taxiszolgáltatást kínálnak. Bár ezt nem nevesítették konkrétan, a lépéssel az Ubert akarják ellehetetleníteni, vagy legalábbis – Fónagy János illetékes államtitkár szavaival élve – rákényszeríteni arra, hogy "álljon be a sorba".

A jogszabály értelmében a tiltás akkor rendelhető el, ha 

  • a taxiszolgáltatást szervező vagy közvetítő nem felel meg a kormányrendeletben meghatározott diszpécserszolgálati követelményeknek,
  • és ezen engedély hiánya miatt a hatóság bírságot szabott ki rá,
  • de a megbírságolt szolgáltató mégis tovább folytatja a szabálytalan tevékenységet.

Az Uber a törvény elfogadása után is azt közölte, hogynem vonul ki Magyarországról.Az Uber betiltásának hátteréről itt írtunk korábban. Itt pedig azt boncolgattuk, hogy ez hogyan lehetne lehetséges.