Drágul az arany a brexit miatt

2016.07.05. 08:48

A brexit által kiváltott piaci bizonytalanság miatt hosszabb távon jelentős tőke áramolhat aranyba, az egyik fő menekülőbefektetésnek számító arany árfolyama egyre feljebb mehet - derül ki az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. elemzéséből.

Az arany unciájának ára a brit népszavazási eredmény hírére egészen 1342 dollárig emelkedett, és bár azt követően valamelyest gyengült, július 1-jén, pénteken reggel ismét az 1335 dolláros szintet közelítette. Annak hatására, hogy az angol font árfolyama három és fél évtizedes mélypontra esett vissza, a világ tőzsdéi zuhantak, a befektetők a piaci bizonytalanságok miatt nemesfémekbe, aranyba és ezüstbe kezdték átcsoportosítani pénzeiket, írja az MTI.

Az arany euróban számított és angol fonttal szembeni árfolyama jobban emelkedett, mint dollárban kifejezve, aminek az az oka, hogy a vezető devizák között az amerikai pénz a fő menedék. Emiatt az arany euróban, illetve angol fontban kifejezett árfolyama több mint három éve nem volt ilyen magas.

Az európai adósságválság alatt az arany ára 12 százalékot erősödött. A mostani kockázatok jóval nagyobbak, ezért tartanak a világ jegybankjai egyre több aranyat a tartalékaik között. Ha a központi bankok további lépésekre kényszerülnének, az nagy valószínűséggel újabb kamatvágásokat hozhatna, ami szintén tovább erősíthetné az arany árfolyamát.