Újabb indiai autóipari cég jön Magyarországra

2016.07.05. 14:00

Újabb indiai autóipari beszállító cég hozza gyárát Magyarországra, mondta Szijjártó Péter, külgazdasági miniszter. Az autóipari fémmegmunkálással foglalkozó Sona indiai vállalatcsoportnak eddig csak Indiában, az Egyesült Államokban és Németországban voltak gyárai, de most úgy döntött, hogy Magyarországon épít egyet 4,2 milliárd forintért. Ezzel 130 új munkahelyet hoz létre a Hajdú-Bihar megyei Polgáron.

Szijjártó Péter ezt kedden telefonon mondta el az MTI-nek, ő ugyanis jelenleg is épp Újdelhiben tárgyal. És nem csak arról, hogy indiai cégek települjenek hozzánk, hanem arról is, hogy magyar cégek menjenek Indiába. Arról például már meg is egyeztek, hogy egy könnyűszerkezetes házakat gyártó magyar cég vegyes vállalatot hoz létre kinn, szociális lakásokat fognak építeni.

A miniszter szerint nem véletlen, hogy egyre több indiai nagyvállalat ér el újabb és újabb európai piaci sikereket, India globális hatalommá vált, az ország gazdasági növekedése tavaly 7,3 százalék volt, idén és jövőre 7 százalék feletti növekedés várható.

Már most is több indiai cég van Magyarországon, 2014-ben és 2015-ben is egy-egy indiai autóipari vállalat hajtotta végre a legnagyobb zöldmezős beruházást Magyarországon, az Apollo Tyres, illetve az SMP-csoport. Az Apollo Tyres egyik gyárának felépítése zajlik Gyöngyöshalászon, ahol jövőre megkezdik a termelést, és az SMP-csoport is újabb beruházásokat mérlegel a meglévő mosonmagyaróvári és kecskeméti gyára mellé.