Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Orbán fontos területeket vesz el Lázártól

D SOS20151207023
2016.07.06. 14:26

Gyengülni látszik Lázár János szerepe a kormányban, Orbán Viktor ugyanis új kormánybiztosa kinevezésével egy sor fontos feladatot elvesz a Miniszterelnökséget vezető minisztertől.

Mint az a legfrissebb Magyar Közlönyből kiderült, a Matolcsy György mellől érkező Bártfai-Mager Andrea váltja a nyugdíjba vonuló Németh Lászlónét a Miniszterelnökségen. Csakhogy amíg Németh Lászlóné államtitkár volt és közvetlenül Lázár alá tartozott, az új kinevezéssel lényegében megkerülik a minisztert.

Lázár feje fölött

Bártfai-Mager ugyanis nem államtitkárként, hanem kormánybiztosként veszi át Némethné feladatait, és a most megjelent kormányhatározat szerint Lázár "helyett és nevében" felügyel majd fontos területeket. Bártfai tevékenységét így már nem Lázár János, hanem közvetlenül Orbán Viktor fogja irányítani.

Hogy a lépés mennyire jelent bizalomvesztést, illetve Orbán egyeztetett-e előzetesen Lázárral, arról megkérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert, még várunk a válaszra. Sietségre utalhat ugyanakkor a váltás jogi része. Arról ugyanis, hogy mely területek és cégek tartoznak Lázár tulajdonosi joggyakorlása alá, törvény rendelkezik, az, hogy most egy egyszerű kormányhatározatban húznák ki alóla a szőnyeget törvénymódosítás helyett, inkább a parlamenti nyári szünet kényszerűsége lehet.

Bártfai-Mager önálló titkárságot kap, és ha kormánybiztosként is, de Orbán közvetlen alárendeltjeként lényegében Lázárral egy szintre kerül, miközben egy minisztériumnak is elég feladat és fontos állami cég kerül hozzá.

  • Ő felügyeli ezentúl az MFB Magyar Fejlesztési Bank ügyeit, és az MFB-n keresztül még nagyjából tizennyolc másik céget.
  • Hozzá kerül a Magyar Posta, és az utóbbi időkben nagy port kavaró takarékintegráció ügye.
  • Megkapja a lakossági áram és gázszolgáltatást nyújtó ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltatót, ide fogják idővel a tervek szerint a távhőfogyasztókat is bekötni, később pedig további közműszolgáltatásokat is bekebelezhet a cég.
  • És Bártfai-Mager megkapja a KAF Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó cég felett is az irányítást, és a tulajdonosi jogokat is ő gyakorolja majd.

Lázárnál marad a közigazgatás, az örökségvédelem, vidékfejlesztés, uniós fejlesztések, stratégiai ügyek, uniós ügyek és nemzetpolitika.

MNB-s háttér

Hogy Németh Lászlóné feladatait hamarosan más veszi majd át, arról először Demján Sándor nagyvállalkozó beszélt, aki a takarékszövetkezetek kisebb részét tömörítő OTSZ vezetőjeként Orbán Viktorral konzultált korábban a témában. Júniusban Demján javaslata alapján döntött úgy az Országgyűlés is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bankfelügyeleti ellenőrzése alá helyezi a teljes takarékszövetkezeti rendszert. És most MNB-s háttérrel érkezik a szektor minisztériumi felügyelője is.

Míg Németh Lászlónét mindenki úgy könyvelte el, mint Simicska Lajos embere, aki csodával határos módon eddig túlélte Simicska és Orbán szakítását, Bártfai-Mager Matolcsy köréből érkezik a takarékok, a postaügyek, a Magyar Fejlesztési Bank és az állami rezsicég felügyeletére.

Bártfai-Mager 2001 óta dolgozik az MNB-nél, ahol 2005-ig főosztályvezető, majd 2005 és 2007 között a Pénzügyi Stabilitás szervezeti egység vezetője volt, 2011 óta pedig a Monetáris Tanácsának a tagja. (Erről a tagságról természetesen most lemondott, helyére új embert keresnek.) Közgazdász tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen és Moszkvában, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében végezte, majd a Postabanknál kezdett dolgozni, először a kockázatkezelési osztályon, majd a vezérigazgató szakmai titkára volt.

Bártfai az MNB-s feladatai mellett még tagja volt a GVH versenytanácsának, 2010-től pedig a Magyar Közlöny Lap és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója. A kormánybiztos férje is dolgozott már a miniszterelnökségen 1998 és 2002 között, 2008-tól pedig a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezetője.

Rövidebb póráz

A hírek szerint nem a Némethné-Bártfai-Mager csere az egyetlen húzás, amivel Orbán hatalmat von el a minisztériumokból, a Népszabadság úgy tudja, hogy a nemzeti fejlesztési tárcánál is változtatás lesz, egy hamarosan megjelenő kormányhatározat szerint Homolya Róbertet nevezik ki a közlekedési ügyek kormánybiztosának. Ezzel Homolyát egyértelműen az NFM közlekedéspolitikai államtitkára, a botrányba keveredett Tasó László fölé rendelve.

A cikk megjelenése után néhány órával hivatalosan is kijött a hír az MTI-n: a közúti és kötöttpályás közlekedési infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos feladatok ellátására Homolya Róbertet nevezték ki. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormánybiztos koordinálja majd az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) és az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) forrásokból finanszírozott fejlesztésekkel kapcsolatos állami feladatokat, összehangolja a fejlesztésekben részt vevő államigazgatási szervek és állami vállalatok tevékenységét. Emellett részt vesz a fejlesztésekhez kapcsolódó útügyi műszaki szabályozás - jogszabály, szabvány, műszaki szabályzat - előkészítésében is, írják.