Traktoradó, hajóadó – az adóemelések éve az idei

000 DV1560781
2016.07.06. 06:42

Az idén több mint 150 önkormányzat határozott helyi adók emeléséről vagy módosításáról, a településeken összesen közel kétszáz új elvonást vezettek be – írja az Adó.hu összesítő táblázata alapján a Világgazdaság (VG). Közel 40 önkormányzatnál jelent meg például a kommunális adó – ezt az elvonást már több mint 2200 település alkalmazza, vagyis a városok és községek kétharmada.

A cikkből kiderül, hogy telekadót viszont csak 521 település vet ki, a lakóingatlanokat alig több mint hatszáz, a nem lakás céljára szolgáló helyiségeket pedig mindössze 23 önkormányzat adóztatja meg. Idegenforgalmi adó kicsivel több mint 800 településen van. A legnépszerűbb a csak a vállalkozásokat terhelő iparűzési adó: ma már kevesebb mint 350 olyan település van Magyarországon, ahol a cégeknek nem kell fizetniük ilyet, idén több mint 60 településen vezették be vagy emelték meg a meglévő adó mértékét.

Van néhány különleges adónem is, derül ki a VG cikkéből. Például havi ötven–százezer forint adót vetett ki Nagymaros önkormányzata a nála tárolt nagyobb teljesítményű motorcsónakokra és jachtokra. A települési adóban rejlő kreatív lehetőséget egyébként csak kevesen használták ki, derül ki a cikkből, de például van két település, ahol traktoradót vezettek be (másik két helyen a magas épületekre vetett ki toronyadót már korábban, amivel a mobilcégek adótornyait adóztatják).

Ha a traktoradó még nem is elterjedt, a földadó egyre népszerűbb: ma már több mint 50 településen van ilyen, habár kezdetben elég nagy volt az ellenállás vele szemben.  A cikk szerint az agrártárca próbált ugyan azzal érvelni, hogy a települési adót vállalkozásokra nem lehet kivetni, de ez nem sokat ért: a föld tulajdonosai magánszemélyek, így csak azok vannak védve, akik vállalkozási formában termelnek.

A földadót mindenesetre – a minisztérium tiltakozása nyomán – csak egy-két önkormányzat kezdte alkalmazni tavaly. Aztán a számuk tucatnyira duzzadt az év közepére, míg januártól tovább emelkedett a földtulajdonosokat terhelő települések száma. De a legtöbb településen a helyben élők jellemzően kedvezményt és/vagy teljes mentességet kapnak, jellemzően a nagyobb, nem helyben élő földtulajdonosokat adóztatják meg, írja a VG.  • Tippek
  • Hírek