A Moody's szerint nem kell annyira tartanunk a brexittől

2016.07.07. 16:59

A Moody's Investors Service szerint Közép- és Kelet-Európa gazdaságaira csak mérsékelt közvetlen hatása lesz annak, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, mert ezeknek az országoknak nincs túl sok közvetlen kapcsolatuk a brit gazdasággal. A nemzetközi hitelminősítő szerint a közvetett hatások jelentősebbek lehetnek, mert ha a brexit érdemben rontja az Európai Unió egészének növekedési kilátásait, az a mi térségünket sem hagyja érintetlenül.  A Moody's csütörtökön Londonban ismertetett átfogó tanulmánya szerint

a keleti EU-gazdaságok egyikében sem exportál többet Nagy-Britanniába a GDP-jének 5 százalékánál.

Magyarország esetében ez az arány a hitelminősítő adatai szerint 3,3 százalék, Lengyelországban 2,8 százalék, de a leginkább kitett Csehországban és Szlovákiában is csak 4,6, illetve 4,8 százalék.

A teljes EU-piacra irányuló export GDP-arányos értéke ugyanakkor a három legnyitottabb térségi gazdaságban, Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában 63,3, 68, illetve 69,6 százalék, így ha más országok, mondjuk Németország gazdasága jobban megszenvedi a brexitet, az rosszul érinti majd a közép-európai országokat is.