Maradtunk a bóvliban

000 Was6900582
2016.07.08. 22:58

A Fitch másfél hónappal ezelőtti felminősítése ellenére a második nagy hitelminősítő, a Moody's nem bírálta felül a magyar adósbesorolást, vagyis nem jelentett be osztályzatmódosítást. Náluk tehát, illetve a harmadik minősítőnél, a Standard & Poor'snál maradtunk a bóvliban, nem ajánlják befektetésre a magyar állampapírokat.

Legutóbb 2011 végén fordult elő, hogy egyszerre két helyen nem voltunk bóvliban, de akkor is csak néhány hónapig tartott. Most legalább novemberig kell várni még erre, a Moody's akkora tervez még idén felülvizsgálatot, ami akár pozitív is lehet. A Standard & Poor's idén a várakozások szerint már nem változtat a magyar besoroláson, maradunk náluk a bóvliban.

Baj, hogy nincs növekedés

A döntés nagyjából azt jelenti: a Moody's problémásnak tartja, hogy az első negyedévben csapnivalóan teljesített a gazdaság, és hogy a brexit miatt elég nagy a bizonytalanság a piacokon. Valószínűleg az is zavarja őket, hogy a kormány erőset lazított a költségvetésen, jókora költekezésre készül.

Hiába jó tehát a magyar adósságpálya, hiába áll jól a fizetési mérlegünk, és nem számít az sem, hogy javul a bankok helyzete javult, a költségvetési mozgástér pedig lazítás ide vagy oda, alapvetően nő. A Moody's szerint a kockázatok erősebbek ennél.

A piac egyébként már hosszú ideje befektetésre ajánlottnak árazta Magyarországot, és első blikkre annyira tényleg nem rosszak a számok, hogy indokolt legyen a bóvli. Ugyanakkor a másik oldalról az is igaz, hogy a kilátások korántsem rózsásak, nagyon komoly fundamentális bajok vannak a magyar gazdasággal, amelyek közép- és hosszútávon kiütközhetnek.

Így nem fog pénz jönni

A korábbi felminősítésnek még nem lett fontos piaci hatása, de a második felminősítés nagyobb hullámokat verhetne, ezért elég fontos lett volna.

A nagybefektetők számára ugyanis jellemzően egy felminősítés még kevés, de ha már két helyen befektetésre ajánlott a magyar állampapír, az elegendő lehet a kockázatvállaláshoz. Így tehát a második felminősítést számos külföldi alapkezelő érdeklődését is felkeltheti, így pénz érkezne az országba.

A devizás állampapírok esetén elég volt már a Fitch felminősítése, a forintkötvények piacán viszont két hitelminősítőnél kell befektetésre ajánlottnak lenni ahhoz, hogy érdemi hatás legyen. Ha a Moody's is kedvezően döntött volna, az akár több milliárd dolláros friss tőkét is jelenthetett volna a magyar kötvénypiac számára - írta a Portfolio.

Ugyanakkor a hozamokat lefelé nyomta volna, viszont a forintot erősíthetné a felminősítés. Amire most legalább novemberig várni kell.