A legfontosabb szektorban sem dolgoznak elegen

2016.07.11. 07:23

Nem tud nőni a magyarországi kutatás-fejlesztés a GDP-hez képest, sőt a KSH adatai szerint tavaly egy kicsit csökkent is 2014-hez viszonyítva. Ez abból a szempontból nem is csoda, hogy a kutatóhelyek és a területen foglalkoztatottak száma is visszaesett - írta a Világgazdaság..

Pedig az ágazat bővülése elég fontos lenne, hiszen a K+F a modern gazdaság alapja, az így létrehozott tudásra lehetne építkezni, hosszú távú, tartós növekedést és életszínvonal-emelkedést hozni, felzárkózni Európához.

Ehhez képest tavaly a GDP 1,4 százaléka volt csupán a K+F-költés Magyarországon a KSH előzetes adatai szerint. Ez egyfelől azt jelenti, hogy három éve nem nőtt a szektor mérete a GDP arányában; másfelől pedig azt, hogy továbbra is messze vagyunk az Európai Unió felé tett 1,8 százalékos vállalásunktól, amit 2020-ra kéne teljesíteni.

Összehasonlításképpen: az EU-ban 2 százalék fölött van az átlagos K+F-ráfordítás, de a fejlettebb nyugat-európai tagálamokban inkább a 3 százalékhoz közelít.

Ráadásul tavaly itthon a kutatói helyek száma 6,4 százalékkal csökkent, évtizedes mélypontra ért. A szektorban összesen foglalkoztatottak létszáma pedig 56200 főre mérséklődött, egy év alatt 1,7 százalékkal lett kevesebb - derült ki a VG cikkéből.