Akkora hiány van informatikusból, hogy a cégek maguk képeznek ki embereket

GettyImages-540905712
2016.07.13. 07:12

Főleg informatikusokat, informatikus mérnököket, ezen belül is szoftverfejlesztőket keres az Epam Systems Kft. Szegedre és Debrecenbe, ahova 2018 végéig összesen 365 munkavállalót terveznek felvenni - tudta meg az Index a cégtől.

Hétfőn írtuk meg, hogy az Epam Systems 3,6 milliárd forintos beruházással Debrecenben és Szegeden bővíti a jelenlegi kapacitásait, egyúttal pedig stratégiai megállapodást írt alá a kormánnyal, aminek értelmében a kormány 1,3 milliárd forintos vissza nem térítendő készpénz-támogatást ad a debreceni irodahát bővítéséhez és egy új szegedi irodaház felépítéséhez.

Kíváncsiak voltunk, hogy a cég hogyan akar ennyi informatikust felvenni, ha az országban már amúgy is krónikus munkaerőhiány van ebben a szakmában, ezért rákérdeztünk, hogy mi a tervük ezzel kapcsolatban.

"Ahogy a többi cég, mi is nehezen találunk elegendő megfelelő képzettségű és projektkész munkavállalót. Évekkel ezelőtt felismertük, hogy katalizátorként be kell lépnünk az informatikus képzésbe és támogatnunk kell a jövőbeli munkatársaink kinevelését. Pont ezt az űrt célozzuk betölteni azzal, hogy hangsúlyosabban és többet invesztálunk a képzésbe, ehhez járul hozzá jelentős mértékben a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás" - írták.

Konkrétumok szintjén ez azt jeleneti, hogy az Epam a debreceni és szegedi egyetemeken duális képzésekkel segíti majd azt, hogy friss diplomások azonnal piacképesek legyenek, másrészt a cég saját programozói képzésén, az Epam Akadémián belül olyan kurzusokat indítanak, ami lehetővé teszi a szoftverfejlesztői utánpótlást hosszú távon.

Az Epam Akadémia egyébként egy 3 hónapos képzés, amelyhez 3-4 éves objektumorientált programozási gyakorlat az alapfeltétel, tehát nem a nulláról képzik ki a programozókat, csak a tudásokat alakítják a cég és a piac igényei szerint.

"A megállapodás folyományaként reményeink szerint hatással tudunk lenni az informatikai oktatásra és ki tudjuk terjeszteni saját, előképzettség-független képzéseinket" - írták kérdésünkre.  • Tippek
  • Hírek