Árpád
-2 °C
4 °C

Akkora hiány van informatikusból, hogy a cégek maguk képeznek ki embereket

GettyImages-540905712
2016.07.13. 07:12

Főleg informatikusokat, informatikus mérnököket, ezen belül is szoftverfejlesztőket keres az Epam Systems Kft. Szegedre és Debrecenbe, ahova 2018 végéig összesen 365 munkavállalót terveznek felvenni - tudta meg az Index a cégtől.

Hétfőn írtuk meg, hogy az Epam Systems 3,6 milliárd forintos beruházással Debrecenben és Szegeden bővíti a jelenlegi kapacitásait, egyúttal pedig stratégiai megállapodást írt alá a kormánnyal, aminek értelmében a kormány 1,3 milliárd forintos vissza nem térítendő készpénz-támogatást ad a debreceni irodahát bővítéséhez és egy új szegedi irodaház felépítéséhez.

Kíváncsiak voltunk, hogy a cég hogyan akar ennyi informatikust felvenni, ha az országban már amúgy is krónikus munkaerőhiány van ebben a szakmában, ezért rákérdeztünk, hogy mi a tervük ezzel kapcsolatban.

"Ahogy a többi cég, mi is nehezen találunk elegendő megfelelő képzettségű és projektkész munkavállalót. Évekkel ezelőtt felismertük, hogy katalizátorként be kell lépnünk az informatikus képzésbe és támogatnunk kell a jövőbeli munkatársaink kinevelését. Pont ezt az űrt célozzuk betölteni azzal, hogy hangsúlyosabban és többet invesztálunk a képzésbe, ehhez járul hozzá jelentős mértékben a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás" - írták.

Konkrétumok szintjén ez azt jeleneti, hogy az Epam a debreceni és szegedi egyetemeken duális képzésekkel segíti majd azt, hogy friss diplomások azonnal piacképesek legyenek, másrészt a cég saját programozói képzésén, az Epam Akadémián belül olyan kurzusokat indítanak, ami lehetővé teszi a szoftverfejlesztői utánpótlást hosszú távon.

Az Epam Akadémia egyébként egy 3 hónapos képzés, amelyhez 3-4 éves objektumorientált programozási gyakorlat az alapfeltétel, tehát nem a nulláról képzik ki a programozókat, csak a tudásokat alakítják a cég és a piac igényei szerint.

"A megállapodás folyományaként reményeink szerint hatással tudunk lenni az informatikai oktatásra és ki tudjuk terjeszteni saját, előképzettség-független képzéseinket" - írták kérdésünkre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?