Május 1. betett a Balatonnak

2016.07.13. 08:08

Hosszú idő után májusban először csökkent a Balatonnál eltöltött vendégéjszakák száma. Éves összevetésben a külföldiek és a magyarok közül is kevesebben mentek a tóra, de nem kell megijedni, valójában május elseje tehet mindenről - írta a Napi.hu.

Az összesített adatok alapján májusban 1,2 százalékkal esett vissza a vendégéjszakák száma 2015 májusához képest. A külföldiek 142 ezer vendégéjszakája 2,9 százalékos mínusz, míg a belföldiek 219 ezer éjszakája minimális 0,1 százalékos csökkenést jelent. 

Grafika: Napi.hu

Ez már csak azért is meglepő, mert a Balaton a tavalyi gyengébb teljesítmény után idén komoly szárnyalásba kezdett, sőt még a 2014-es számokat is túlszárnyalta. 

A mostani csökkenés oka azonban elég prózai: 2015-ben ugyanis a munka ünnepe péntekre esett vagyis május rögtön egy háromnapos ünneppel nyitott, majd 25-én pünkösd hétfőn megint pöröghetett a turizmus. Idén azonban május 1-je vasárnap volt, vagyis hosszabb időtöltésre csak a 14-16-i pünkösdi hétvégén volt lehetőség.

A munkanaphatás sok mindent magyaráz, azonban a Balaton áprilisban, amikor a húsvét kavarta meg a számokat a magyar átlagot meghaladó mértékben teljesített. A negyedik hónapban ugyanis a teljes hazai turizmus 1,6 százalékkal csökkent, míg a Balaton 4,5 százalékkal több embert vonzott - írta a Napi.hu.