Elkelt a pápai húsgyár, de nagyot bukik rajta az állam

2016.07.14. 10:36 Módosítva: 2016.07.14. 10:37

A Franklin Templeton kiemelt ázsiai partnere veszi meg a pápai húsgyárat 1,1 milliárd forintért – értesült a Világgazdaság. A húsipari cégcsoport értékesítésére kiírt, hétfőn zárult pályázatot a budapesti Tano Commerce Kft. nyert, amelyet tavaly novemberben, a pápai húsgyár bedőlése után pár nappal jegyzett be a cégbíróság.

A Tano Commerce ügyvezetője a cégadatbázis szerint Liu Chi-Jen másnéven Frank Liu, tajvani üzletember, aki ezen kívül két másik cég, a Chi Fu Investment Hungary Kft. és a Chi Fu Central Europe Re Kft. ügyvezetője is. Ezek a vállalkozások offshore cégek tulajdonában vannak, de piaci források szerint Frank Liu a valódi tulajdonosuk.

Frank Liut jelenleg független igazgatóként vezeti a Templeton ügyleteit. Ő az egyik ügyvezető igazgatója a Tajvanon alapított pénzügyi befektetőcsoport, a Tano China Capital Management Inc.-nek, emellett egy Templetonnal létrehozott közös cég, a Franklin Templeton Securi­ties Investment Consulting (SinoAm) Inc. elnöke, valamint a Templeton tajvani befektetési alapkezelőjének igazgatója. A csoport főleg Délkelet-Ázsiában, Kínában, Tajvanon, Indiában, Szingapúrban aktív, és jelen van az Egyesült Államokban is.

Frank Liu, akit piaci források szerint Székely Levente volt tajvani nagykövet csábított Magyarországra, már tavaly is próbálta megszerezni a gyárat a Chi Fuval. Végül azonban a Tano Commerce Kft. végül 1,134 milliárd forintos ajánlattal nyerte meg a Pápai Hús eszközeire kiírt második pályázatot. 

Az állam 2008 óta mintegy 11 milliárd forint közpénzt juttatott a vállalatnak

különböző támogatások és hitelek formájában, ehhez képest az eladásból most csak ennek kevesebb mint a tizede jön vissza. 

A februári 4,5 milliárdos felhívásra még nem kelt el a gyár, csak 110 millió forintot ajánlottak érte. Ezért a júniusban meghirdetett pályázaton már csak 3,6 milliárd forintot kért a felszámoló az üzem vagyonáért. A pályázat feltétele volt, hogy a befektető egyben veszi meg a teljes cégcsoport, a tavaly novemberben felszámolás alá került Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft., a Pápai Hús Kft. és a PÁPA-SER Kft. összes vagyonelemét, és előnyt jelentett a tevékenység fenntartása és a tovább foglalkoztatottak létszáma.