Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Bréking: államosítottak valamit, és nem működik jól

2016.07.16. 09:59

Április eleje, vagyis a szemétszállítás államosítása óta nem kapnak számlát a háztartások a hulladékszállítási díjról az ország legtöbb településén, írja az mno.hu. Az állami hulladékgazdálkodó cég, az NHKV ugyanis április óta nem képes megoldani a számlázást, ami miatt rengeteg család valószínűleg ősszel kapja majd meg a felhalmozódott összegekről szóló csekket egyszerre.

Az összeg a lap számításai szerint 18-21 ezer forint lehet majd a talán ősszel tényleg felbukkanó számlán, amelynek kifizetése sok háztartásnál gondot fog okozni. Bár nem tűnik elsőre nagy összegnek, a lap azonban hozzáteszi, hogy a családok nehéz anyagi helyzete miatt az ország keleti felén van olyan terület, ahol eleve csak ötvenszázalékos a fizetési hajlandóság, a legtöbb helyen egyhavival biztos el vannak maradva. Így a háztartásoknak a szemétszállítási szolgáltatókkal szembeni összesen kb 13 milliárdos adóssága akár meg is duplázódhat év végére.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt mondta a lapnak, hogy az állami cég mivel képtelen a számlázásra valamiért, ezért a helyi szemétszállítási cégekre akarná bízni a számlázást, csak hogy azok törvényesen nem vállalhatják el, mivel azt közbeszerzési eljárás keretében kaphatnák csak meg. Az eljárás pedig kb októberre futna le. A lap szerint az állami vállalat központi elszámolási rendszere év végéig biztosan nem lesz működőképes.