Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Az Európai Beruházási Bank hiteléből fejleszt a GYSEV

2016.07.19. 14:23

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 40 millió euró , vagyis 12,5 milliárd forint hitelt ad a GYSEV Zrt.-nek új villamos mozdonyok vásárlására. Az erről szóló szerződést kedden írták alá Budapesten.

A GYSEV Zrt. idén áprilisban írt ki ajánlattételi felhívást öt villamos mozdony beszerzésére, a jelenleg folyamatban lévő közbeszerzési eljárás eredményétől függ, hogy a hitelkeretből mekkora összeget hív majd le a cég.

A tervek szerint a vasúttársaság két darab kétáramnemű, dízel segédhajtással is ellátott, valamint három darab háromáramnemű mozdonyt vásárol, de a közbeszerzési eljárás lehetőséget biztosít további négy, legalább kétáramnemű jármű beszerzésére.

A megállapodás értelmében a magyar állam 80 százalékos garanciát vállal a hitelszerződésből származó fizetési kötelezettségekre, a fennmaradó 20 százalékra az OTP Bank vállal hitelgaranciát.

Az EIB közleményében Baranyay László, az Európai Beruházási Bank közép-európai hitelezésért felelős elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a kölcsön hozzájárul az Ausztria és Magyarország közötti kulcsfontosságú határszakaszon a vasúti infrastruktúra hatékonyságának fejlesztéséhez, egyúttal erősíti a fenntartható személy és teherszállítás versenyképességét, és növeli a vonzerejét.