Kínaiak kaphatják meg a Rác fürdőt

2016.07.19. 16:23

Kínaiak vihetik a főváros legexkluzívabb fürdőjét, a Rác fürdőt. A Napi.hu hírei szerint az ennél pontosabban nem ismert kínai befektetők már a vételárat  is letétbe helyezték, csak a fővárostól függ, hogy mikor akarja odaadni nekik az egyik legszebb magyart fürdőt.

A 2011-re 11 milliárdból teljesen felújított, de az utóbbi hat évben viszont különböző viták miatt zárva tartó fürdő és a mellette lévő   67 szobás hotel azóta kitartóan rohad, jelentősebb méretű felújítással lehetne újra használhatóvá tenni. A kínaiak a hotelre is pályáznak egyébként. 

A korábbi magánbefektető cégek a fővárossal közösen végezték a felújítást, jelentősebb részben MFB-hitelből és széchenyi-terves állami pénzekből. De a főváros szerint ezek a magáncégek 600 millióval még tartoznak nekik, ezért tavaly elindították a felszámolásukat, ami még tovább bonyodalmakhoz is vezethet. 

Elég egyedi volt a víz

Evlija Cselebi, az 1600-as évek nagy utazójának leírásából maradt meg a Rác fürdő vizéről, hogy "ha valakinek az orrvérzése nem akar megszűnni, ebből a vízből az orrába cseppentenek úgy, hogy egészen az agyáig menjen, s a fenséges isten parancsából orrvérzése leáll".

Szintén Cselebi szerint ha fiatal lány orrába cseppentenek a vízből, akkor meg lehet állapítani, szűz-e: ha tüsszent jókedvűen, akkor igen, ha illedelmesen szellent, akkor nem.

Végül Cselebi arról is beszámol, hogy e hévíz iszapját már XVI. században epilálásra használták a nők: „ha nőiességük helyére és ezüst testükre kennek, mindenféle szőrtelenítőszernél jobban tisztává teszi méhük kijáratának kapuját, s azon a helyen egyetlen szőrszálat sem hagy, így az alsó kapuk olyanok lesznek, mint a csillogó kristály.”