Még több pénzt ad az EU a tejválság leküzdésére

2016.07.19. 13:47

Újabb fél milliárd euró összegű támogatási csomagot jelentett be Phil Hogan mezőgazdaságért felelős uniós biztos az európai tejtermelők megsegítésére. Tavaly szeptemberben már egyszer elfogadott egy ugyanekkora csomagot az Európai Bizottság, a piaci kereslet és kínálat közötti egyensúly viszont annyira felborult a bizottság szerint, hogy még egy mentőcsomag tudja csak helyrebillenteni azt. 

Ahogy az unió, és benne Magyarország tejágazatra a kvótarendszer tavaly áprilisi megszüntetése és az érvényben lévő Oroszország ellen bevezetett uniós embargó és a kínai kereslet visszaesése is negatív hatással volt. 

A csomagot szabályozó jogszabály várhatóan szeptemberben készül el, és úgy rendelkezik majd, hogy a csomag 30 százalékát, azaz 150 millió eurót önkéntes termeléscsökkentésre lehet fordítani. Ez az összeg uniós szinten, központilag lesz pályázható az év vége felé. A csomag nagyobbik részét kitevő 350 millió eurós támogatási összeget nemzeti borítékok formájában kapják meg a tagállamok.  

Ebből a bejelentett 350 milliós támogatási keretből 2,73 százalékhoz, azaz 9,5 millió euróhoz (mintegy 3 milliárd forinthoz) juthat Magyarország.