Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Varga: 2020-ig bevezethetjük az eurót

2016.07.19. 07:50

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem tartja alaptalannak, hogy Magyarország 2020-ig csatlakozzon az eurózónához - derül ki a nemzetgazdasági miniszter Magyar Hírlapnak adott interjújából.

Varga szerint erre akkor van esély, ha a gazdasági folyamataik tartósak maradnak, és közelebb kerül az ország gazdasági fejlettségben az európai átlaghoz, valamint a termelékenység javul. "Ehhez viszont stabilabb euró kell, biztosabb lábakon álló, közös, fiskális politikával" - mondta Varga, aki szerint az eurózóna eddigi történetéből az euró előnyei mellett kiderült az is, hogy milyen hátrányai vannak a közös pénznek.

Ön szerint mikor lesz eurónk?

 • 7241
  Soha
 • 2782
  2020 után
 • 739
  Az évtized végéig
 • 196
  Korábban

Varga szerint ezért előnyt jelent az, hogy megválaszthatjuk, hogy mikor csatlakozunk, ugyanis rossz versenyképességgel és rossz árfolyammal ez nem éri meg. "A forint nevű házból akkor érdemes elköltözni, ha biztonságosabb fedelet találunk" - mondta erről.

Varga szerint sokat jelentett volna, ha az ország 2008-ban eurót használ, hiszen a devizahitelesek megmenekültek volna az árfolyamcsapdától, de hátrányai is lettek volna: például fizetni kellett volna a görög mentőcsomag ránk eső részét, illetve a magyar gazdaság teljesítőképességét is befolyásolta volna, és a görög, olasz és portugál történetekből inkább az derül ki, hogy nem jó irányba.

Az eurózónához való csatlakozás feltételeinek teljesítmény kapcsán Varga elmondta, hogy az Európai Bizottság (EB) és az Európai Központi Bank (EKB) legutóbbi konvergenciajelentése szerint Magyarország a fontosabb kritériumokból csak az árfolyamra vonatkozó feltételt nem teljesíti. Varga elmondta, hogy

 • jól állunk az árstabilitással, hiszen a vizsgált időszakban a magyar infláció 0,4 százalék volt, míg a referenciaérték 0,7 százalék.
 • A hosszú távú magyar államkötvények kamatainak átlaga 3,4 százalék, ennek a referenciaérték pedig négy százalék.
 • A költségvetési hiányt leszorítottuk jócskán a bruttó hazai termék (GDP) három százaléka alá, azaz itt is teljesül a feltétel. Magyarország kilenc évig állt túlzottdeficit-eljárás alatt, 2013 óta ez is megszűnt.
 • Az adósságunk a bruttó hazai termék hatvan százaléka fölött van, de öt éve folyamatosan csökken, ami megfelel az elvárásnak.

A nemzetgazdasági miniszter azt is megemlítette, hogy a jelenlegi folyamatok alapján egy év múlva is teljesíteni fogjuk ezeket a feltételeket. A magyar euró bevezetésének lehetőségeiről részletesebben itt írtunk legutoljára.