Tízmilliókat csalt a fürdőruhákon, KP-ban kipengette a büntetést

2016.07.20. 11:03

A NAV 133 millió forint megfizetésére kötelezett egy kereskedő a be nem vallott adó ellenében és bírságként, amiért háromszázezer távol-keleti fürdőruhát adott el feketén. A vállalkozó viszont azonnal rendezni akarta az adóhiányt, és evégett két darab, tíz- és húszezres bankókkal megpakolt aktatáskát adott át a végrehajtóknak. Az ügy azért nem oldódott meg ennyivel, még így is lefoglalták 100 millió forintnyi áruját.

Az adóhivatal közleménye szerint a filmbe illő jelenet egy egy dél-budapesti telepen játszódott le egy NAV-ellenőrzés után. Az ügyvezető eleinte arra hivatkozott, hogy csak nagykereskedésként működik, ezért nem kell online pénztárgépet használnia. A NAV ravasz munkatársai azonban néhány nappal később próbavásárlásra mentek az árushoz, aki minden további nélkül kiszolgálta a vevőket, akik nem nagykereskedelmi tételt, csupán egy-egy fürdőruhát kértek.

Nemcsak az derült ki, hogy online pénztárgépet kellene használnia az üzletnek, hanem az is, hogy semmilyen számlát, nyugtát nem állít ki az eladó. A kereskedő mintegy 300 ezer fürdőruhát értékesített feketén, az áru értéke megközelítette a 165 millió forintot, ami 44,3 millió forint adóhiányt eredményezett. Az adóhiányon felül a bevétel eltitkolása miatt 200 százalékos adóbírságot, azaz 88,6 millió forintot szabott ki a NAV.

Az ellenőrzés után a kár megtérítésére végrehajtást kezdett a hivatal. Az adóhiány fedezetére mintegy 100 millió forint értékű fürdőruhát foglaltak le a végrehajtók. A helyszínen megjelent a vállalkozó is, aki a végrehajtóknak készpénzben megfizette az adóhiányt, azaz több mint 44 millió forintot. Erről gyönyörű képeket is közölt a hatóság.