Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Egyre vonzóbb a kastélyozás

2016.07.20. 07:41

Rossz szemmel nézi az Európai Bizottság, hogy a kormány lehetővé teszi a kastélyprogramra jutó uniós milliárdok előlegként való teljes felvételét, írta a Magyar Nemzet. Arról, hogy mekkora üzlet lett a kastélyfelújítás már írtunk korábban, azóta azonban még vonzóbbá tették a bizniszt.

A kormány ugyanis rövid időn belül kétszer is belenyúlt a 33 milliárd forintnyi uniós támogatást felölelő programba. A gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül a turisztikai célú fejlesztéseket támogató kiírásban eredetileg a megítélt támogatás 30 százalékát lehetett előlegként felvenni, ez az arány áprilisban 50, hétfőn pedig 100 százalékra módosult.

A program lényege az állami tulajdonban lévő kastélyok, várak turisztikai hasznosítása a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ irányításával, egy projektre legfeljebb 1,5 milliárd forint jut, de a támogatás a duplája, hárommilliárd is lehet, ha világörökségi helyszínen található.

Négyzetméterenként 400 ezer forintig lehet a költségeket elszámolni a műemlékekre, a nem műemléki épületek építésére 320, átalakítására pedig 220 ezret. Egyelőre csak állami kézben lévő kastélyokról szól a program, de szakértők szerint nem elképzelhetetlen, hogy később kibővítik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek