László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem fogják azonnal felszámolni a Zsolnayt

2016.07.23. 20:55

Elutasította a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. azonnali felszámolására irányuló vagyonfelügyelői kérelmet a Zalaegerszegi Törvényszék – ezt mondta Bodnár Imre, a cég jogi képviselője szombaton az MTI-nek. A felszámolási kérelmet a törvényszék megalapozatlanságra hivatkozva utasította el még pénteken.

A cég azonnali felszámolását Börcsök Sándor, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-hez kirendelt vagyonfelügyelő kezdeményezte arra hivatkozva, hogy a cég vezetése nem működik vele együtt. Ez abban testesült meg, hogy Bachar Najari, a cég többségi tulajdonosa saját vagyonából a június 27-i határidőre átutalta a Zsolnayt terhelő 91 millió forintos helyi építmény- és iparűzési adót, ehhez viszont nem kérte ki a vagyonfelügyelő engedélyét. A vagyonfelügyelő engedélyének hiánya miatt az összeget nem is könyvelte el a NAV.

A bíróság indoklása szerint a vagyonfelügyelőnek engedélyeznie kellett volna a kifizetést, hisz ez épp a cég hitelezőinek érdekeit szolgálta. A Zsolnay jogi képviselője a vagyonfelügyelő magatartását "rendkívül aggályosnak", és "a magyar felszámolás-történet sarkalatos pontjának" nevezte, ami szerinte " magában hordozza annak lehetőségét, hogy a vagyonfelügyelő nem elsősorban a hitelezők érdekében jár el". A gyár vezetése arra gyanakszik ugyanis, hogy a Zsolnayban kisebbségi tulajdonos pécsi önkormányzat bizonyos lobbicsoportokkal összejátszva mindenáron ki akarja túrni Bachar Najari többségi tulajdonost a gyárból. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!