Hiába az őrület, nem termel pénzt a Pokémon Go

2016.07.25. 08:49

A korábbi jelentős növekedés után a hét elején beszakadt a Nintendo részvényárfolyama, miután a japán cég közölte, hogy hiába őrültek meg a világon mindenhol a Pokémon Góért, a játék sikere alig látszik meg a cég profitján. 

A Nintendo szerint ennek az az oka, hogy a játékot az ő engedélyük alapján egy amerikai cég, a Niantic fejlesztette le, és ezért a japán vállalat csak licencdíjat kap az app után. Ami olyannyira nem jelentős tétel, hogy a vállalat nyeresége várhatóan nem lesz magasabb a korábbi, még a Pokémon Go berobbanása előtt született előrejelzéseknél – írta a BBC.

A Nintendo részvényárfolyama a játék felfutása miatt az utóbbi három hétben megduplázódott, hétfőn azonban 17 százalékos mínuszban indított a cég a tokiói tőzsdén. Pedig egy hete még arról volt szó, hogy a Pokémon Go dollármilliárdokat hozhat, és népszerűbb, mint a pornó.

Elemzők szerint mindenesetre nem arról van szó, hogy a játék nem irtó nyereséges, csak a Nintendo játszik a számokkal. Ők a céggel szemben arra számítanak, hogy igen is jelentős profitnövekedésre lehet számítani a Pokémonból, emiatt pedig továbbra is alulárazott a japán cég részvényárfolyama. Azt is többen kiemelték, hogy a játékot csak július 6-án indították, tehát nyilván idő kell, mire pontosabban látszik, hogy mekkora hatása lesz a Nintendo bevételére a Pokémon Go sikerének. 

A Nintendónak egyébkén 32 százalékos részesedése van a Pokémon lincenszét birtokló külön cégben, és valamekkora részvényhányada a Nianticban is van, bár ennek pontos mértéke nem ismert. Maga a játék pedig jó pénzt termel, tehát valamennyinek a Nintendóhoz is folynia kell, kérdés, hogy ez hogy jelenik majd meg a cég könyveiben.

Ha esetleg az utóbbi heteket egy lakatlan szigeten töltötte volna, itt foglaltuk össze, hogy mi ez az egész.