Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Egy egész nagyvállalatot tett tönkre a lord

2016.07.25. 19:00 Módosítva: 2016.07.25. 19:00

Megfoszthatnak lovagi címétől egy brit üzletembert, miután egy parlamenti jelentés feltárta, hogy miatta omlott össze a BHS nevű kiskereskedelmi üzletlánca. Az ügy 571 millió font értékű hiányt okozott a cég nyugdíjalapjában, és 11 ezer munkahely megszűnését eredményezheti. 

A feltárt adatok szerint egyedül Sir Philip Greennek köszönhető, hogy a BHS tönkrement. A befektető a jelentés szerint rendszerszerűen vont ki font-százmilliókat a cégből, alig fizetett adót, miközben elképesztő módon meggazdagodott az ügyletből. Machinációival mellesleg az összeomlás szélére taszította a céget és a nyugdíjalapját. 

Green 2000-ben vette az üzletláncot, majd 2015-ben 1 fontért adta el, hogy aztán az új tulaj csődöt jelentsen. 

A nyomozók az ügyletben még a Goldman Sachs szerepét emelték ki. Az amerikai befektetési bank ugyanis együttműködött a céggel, és a nyomozati anyagok szerint így tette hitelessé az amúgy megkérdőjelezhető vállalkozást. Green a CNN szerint hosszú ideje ügyfele volt már a Goldman Sachsnak, és más bizniszei után jelentős pénzeket fizetett nekik.

A hatóságok felszólították a lordot, hogy segítsen annak a 20 ezer embernek, akiknek nyugdíja veszélybe került miatta. Green egyelőre nem válaszolt a vádakra.