János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán barátja jár jól az online pénztárgépekkel

2016.07.25. 08:01

Látványosan megugró eredményt ért el a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Mobil Adat Kft., amely az online pénztárgépekbe való SIM-csipeket forgalmazza, illetve a távközlési szolgátlatást biztosítja a rendszerhez - írta a Világgazdaság.

A 2012-ben alapított cég árbevétele tavalyelőtt 1,5 milliárd volt, tavalyra pedig már meghaladta a 2 milliárd forintot. A 2015-ös nyereség 453 millió lett, amiből Garancsiék 420 milliót szipolyoztak ki osztalék formájában. A miniszterelnök bartája, a Videoton FC tulajdonosa tehét elég jól járt azzal, hogy ő árulja az államilag előírt rendszer nélkülözhetetlen tartozékait.

A VG szerint a magukat az online pénztárgépeket forgalmazó társaságok is jól jártak ugyan a kasszacserével, de nem ennyire. A cégek 2014-ben látványosan megugró árbevételt értek el, de 2015-ben ismét alacsonyabb forgalmat hoztak, miután visszaesett a kasszatelepítések száma.

A folyamat során jellemzően megmaradtak a régi pénztárgép-forgalmazók, de néhány kisebb vagy új szereplő is nagyobb részesedést szerzett a piacon. A dolog vitathatatlan nyertese a hódmezővásárhelyi Micra-Metripond Kft., melynek többségi tulajdonosa a lengyel Comp-csoport. A árbevétele 2014-ben 6,6 milliárd forintra ugrott, az előző évi majd tízszeresére és az egy évvel korábbi hússzorosára. 

A versenyzők közül a leglátványosabb bravúrért járó díjat az LA Pénztárgép Kft. érdemelné a lap szerint. A társaság a fideszes oligarchaként számon tartott, Varga Mihállyal és Fazekas Sándorral jó barátságot ápoló Horváth László milliárdos cégbirodalmába tartozik. A 2013 végén bejegyzett társaság kapásból 1,6 milliárd forintos bevételt realizált 2014-ben, 160 millió forintos adózott eredménnyel. A tavalyi év azonban már gyengébben alakult, 380 millió forint volt a nettó árbevétel és 11 milliós veszteség lett az adózott eredmény.

Hasonló bravúrt vitt végzet a Pfk Kft. is, a cég forgalma 2014-ben az előző évinek közel százszorosára ugrott.  

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!