A kormány jóvoltából százmilliókat keres egy máltai fiókcég

2016.07.26. 10:08

Nagyjából 200 millió forintot keresett a máltai bejegyzésű Javelin Ltd. azon, hogy a kormány az elmúlt években vélhetően direkt egy cégre szabta a közművállalatok auditálását - írja a Népszabadság.  A Javelin valószínűleg csak egy amolyan fiókcég, amit azért hoztak létre, hogy az adóparadicsomnak számító Máltára mentsék a kormány és a Fidesz jóvoltából több százmilliót kereső Hunguard Kft. nyereségét.

A Hunguard egy informatikai cég, aminek a többségi tulajdonát 2011-ben vásárolta meg egy bizonyos Csík Balázs. Nem sokkal ezután megjött az amúgy már több mint 20 éves cég szerencséje, amikor a kormány előírta a közműszolgáltatók számlaaudit-kötelezettségét.

Az ezt végző tanúsítócéggel szemben viszont olyan követelményeket támasztottak, aminek valahogy csak a Hunguard felelt meg. 

Így, Németh Szilárd rezsibiztos-Fidesz alelnök közreműködésének köszönhetően, ennek az egyetlen cégnek nagyjából ezer közműcéggel kellett szerződnie. Mire pedig a többi versenytárs is beszerezte azokat a tanúsítványokat, amiket Némethék előírtak, a Miniszterelnökség és az NGM javaslatára újra átírták a követelményeket, megint úgy, hogy leginkább csak a Hunguard tudjon azoknak megfelelni. 

A közműcégek egyenként több mint 10 millió forintot fizettek az auditért. Ezután jött a nyerőautomaták kötelező auditálása, amit szintén a Hunguard végezhetett el, amivel pedig megint rengeteget kereshetett. Ezzel a cég tavaly 1,4 milliárd forintos árbevételt generált,ebből 781 millió forint nyeresége lett a cégnek, amiből 250 milliót osztalékként kivettek a tulajdonosok. Csakhogy a cégnek 2016 januárja óta már a rejtélyes hátterű máltai cég a többségi tulajdonosa, nem Csík Balázs. A Hunguard kisebbségi tulaja, Lengyel Csaba szintén átadott a részéből valamennyit a máltai cégnek, ami  szabályok szerint pedig az osztalék után nem kell adót fizetni, így

a Hunguard szinte teljes osztaléka után megúszta az adófizetést. 

A cég a Népszabadság megkeresésére csak annyit írt, hogy ez az ügylet teljesen legális.