Folytatódik az M4-es építése

2016.07.27. 12:55

Heteken belül elindul az építkezés az M4 gyorsforgalmi út M0-Cegléd és Cegléd-Szolnok közötti szakaszain, a beruházás a tervek szerint 2018 utolsó negyedévében ér véget - legalábbis ezt ígérte Bene Ildikó fideszes országgyűlési képviselő az MTI beszámolója szerint.

Ez volt az az eredetileg autópályának indult, elképesztően drágán megvalósított beruházás, amit akkor kaszáltak el hirtelen a magyar hatóságok, amikor Simicska Lajos összeveszett Orbán Viktorral.

A projektet a Colas - Strabag - Swietelsky - Közgép - A-Híd konzorcium kezdte el építeni kilométerenként 3,8 milliárd forintért, és már nagyjából 70 százalékban készen volt, amikor a kormány viharos sebességgel leállította az építkezést. A hivatalos indok szerint ennek az volt az oka, hogy az európai uniós hatóságok szerint kartellgyanú merült fel a beruházás kapcsán. Ez a kormányt hosszú ideig nem zavarta, de aztán amikor kiderült, hogy tényleg nem jön rá így pénz Brüsszelből, hirtelen ők is elkezdték vegzálni a kartellezőket.

Bene Ildiko szerdán azt mondta, hogy a Szolnok-Fegyvernek közötti szakasszal kapcsolatos, az építtetőkkel folyó egyeztetés és elszámolás folyamatban van. Tavaly év végéig 33 milliárdot fizettek ki nekik.

Ezt követően kezdődhet el a közbeszerzés és a műszaki tartalom meghatározása. A tervek szerint nem autópálya, hanem négysávos autóút épül. Az építkezés még idén, vagy 2017-ben elkezdődik, és 2019 végére készül el.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere az MTI szerint közölte, hogy az M4-es Szolnok és Budapest közötti szakaszán szeptemberben várható a terület átadása. Az abonyi elkerülő szakaszon gyorsforgalmi út épül, egy meglévő fél autópályát kell két sávval bővíteni.

Kitért arra, hogy az M4-es Szolnoktól keletre haladó szakaszáról folynak a tárgyalások, a jelenlegi információk szerint az érintett útszakaszon négysávos út és négysávos híd épül.