Hatalmas bukóban a nagy olajcégek

2016.07.28. 11:15

Az alacsony kőolajárak az idei második negyedévben is éreztették a hatásukat a  brit-holland Royal Dutch Shell, és a francia Total olajipari konszernek eredményén is - írja az MTI. 

A Shell csütörtökön közölte: 1,175 milliárd dollár (330 milliárd forint) nettó nyereséget termelt, ez 70 százalékos zuhanás a tavalyi második negyedévhez képest.

Általános trend az egész iparágban, hogy költséget csökkentünk, a nem létfontosságú szegmenseket leépítjük, és új, nyereséget termelő projekteket keresünk

- fogalmazott Ben van Beurden, a cég vezére. A Shell idén februárban zárta le a konkurens BG csoport felvásárlását. Az üzlet elsősorban a BG brazíliai gázmezői miatt volt fontos a brit-holland nagyvállalatnak. A Shell azóta bejelentette, hogy a felvásárlás egyik következményeként megszüntet 12,5 ezer állást.

Hasonló cipőben jár a Total is, a második negyedévben jelentősen visszaesett a francia olajvállalat eredménye. A cég csütörtökön közölte: az egyszeri tételektől megtisztított nettó nyereség éves összevetésben 30 százalékkal, 2,17 milliárd dollárra (612 milliárd forint) csökkent.

Igaz, az elemzők még nagyobb visszaesésre, csak 1,89 milliárdos profitra számítottak. A teljes árbevétel 17 százalékkal esett, 37,22 milliárd dollárra, a kitermelési üzletág mellett a finomítók és petrolkémiai üzemek bevételei is visszaestek. A Total nyeresége folyamatosan csökken az olajárak beomlása, 2014 közepe óta.