Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

A britek kiléphetnek szuperdrága atomprojektjükből is

2016.07.29. 13:27

Váratlanul elhalasztotta a döntést a brit kormány a Délnyugat-Angliába tervezett új atomerőmű felépítéséről - írja az MTI. A terveket korábban sokan kritizálták azért, mert valószínűleg az erőmű ebben a formában nem térülne meg anyagilag a brit adófizetőknek, a felülvizsgálat elrendelése is ezt látszik alátámasztani a Bloomberg szerint

Váratlan hátrahőkölés

A Hinkley Point nukleáris létesítmény 18 milliárd fontos (6700 milliárd forintos) költségvetésű bővítési beruházása már most is többévi késésben van: az eredeti átadási határidő 2017 volt, de a fő kivitelező és többségi tulajdonos francia EDF energiaipari csoport finanszírozási problémái miatt már tavaly 2023-ra tették át a határidőt.

Az EDF egy 3200 megawattos egységet építene, két reaktorral. Az erőmű az éves brit áramszükséglet 7 százalékát, 6 millió háztartás ellátását termelné meg. Az EDF igazgatótanácsa csütörtökön hagyta jóvá a beruházás folytatásának finanszírozását, és a szerződéseket pénteken írták volna alá Londonban, de a brit kormány váratlanul bejelentette, hogy ősz elejére halasztja a döntést a beruházás folytatásáról.

Az új miniszterelnök felülvizsgálná

A Downing Street részletes indoklást nem adott, de az erőmű térségének alsóházi képviselője pénteken a BBC-n egyenes utalást tett arra, hogy Theresa May miniszterelnök, aki két hete vette át a kormányfői tisztséget David Camerontól, személyesen kíván dönteni a kérdésben. Greg Clark energiaügyi miniszter pedig azt mondta, a kormánynak alaposan át kell gondolnia a projektet, mielőtt rábólintana.

Az új reaktoregység építését harmadrészben kínai beruházók finanszíroznák, és az építkezésre már tavaly ősszel több milliárd fontos hitelgaranciát vállalt az akkori brit kormány. Az állami garanciavállalás eredeti formájában kétmilliárd fontig terjed, de a brit kormány akkori bejelentése szerint az Európai Unió korábbi hozzájárulása alapján akár 16 milliárd fontig is kiterjeszthető. Nagy-Britannia és Kína tavaly októberben, Hszi Csin-ping kínai elnök londoni látogatása idején külön nagyszabású nukleáris együttműködési megállapodást is aláírt, amelynek alapján a kínai állami atomenergia-ipari vállalat (CGN) 33,5 százalékos részesedést vásárolna a Hinkley Point új részlegében.

London emellett lehetővé akarja tenni egy kínai tervezésű atomerőmű felépítését egy másik helyszínen, a kelet-angliai Bradwell nukleáris létesítményében. Ha e beruházás is megvalósul, ez lenne az első teljesen kínai tervezésű nukleáris energiatermelő létesítmény Nyugaton. A kínai beruházók bevonását a kormányzó brit Konzervatív Párton belül többen is bírálták, nemzetbiztonsági megfontolásokkal érvelve.

Ez most már semmiképp nem lesz olcsó

A másik felmerülő aggály az új erőmű megtérülése körül merülhet fel, amivel kapcsolatos aggályait több energiaügyi szakértő is kifejezte már. A Bloomberg által megkérdezett elemzők egybehangzó véleménye szerint őrülten drága beruházásról van szó, ráadásul olyan új típusú technológiáért - az úgynevezett EPR reaktorért - kellene fizetni, ami még nincs is tesztelve, más országokban is csak építés alatt álló erőművekben található meg. Az egyre olcsóbb megújuló energia mellett korántsem tűnik biztosnak, hogy megéri egy ilyen drága atomberuházás.

Ha a britek végül visszalépnek, jogilag ők lesznek a felelősek a beruházás meghiúsulásáért, ami ebben a fázisban már szintén nem lesz olcsó mulatság, ugyanis az EDF-nek már több mint 2,5 milliárd fontja van a projektben.