Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Elveszik Lázártól az MFB-t, a Magyar Postát és az ENKSZ-t

2016.07.29. 20:29

A Miniszterelnökségtől a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba kerül a postaügyekért felelős kormánybiztos, Bártfai-Mager Andrea titkársága, derül ki a pénteki Magyar Közlönyből. Vagyis végképp elveszik Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől a területet.

A lépés annyiban nem meglepő, Bártfai-Mager néhány héttel ezelőtt már eleve nem államtitkárként, hanem kormánybiztosként vette át Németh Lászlóné feladatait. Mint akkor megírtuk, már az eredeti kormányhatározat szerint Lázár "helyett és nevében" felügyelt volna fontos területeket. Bártfai tevékenységét pedig eleve nem Lázár János, hanem közvetlenül Orbán Viktor irányította volna. Most azonban még a titkárságát is átteszik az NFM-hez.

Mit csinál a postaügyi kormánybiztos?

  • Ő felügyeli az MFB Magyar Fejlesztési Bank ügyeit, és az MFB-n keresztül még nagyjából tizennyolc másik céget.
  • Hozzá kerül a Magyar Posta, és az utóbbi időkben nagy port kavaró takarékintegráció ügye.
  • Megkapja a lakossági áram és gázszolgáltatást nyújtó ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltatót, ide fogják idővel a tervek szerint a távhőfogyasztókat is bekötni, később pedig további közműszolgáltatásokat is bekebelezhet a cég.
  • És Bártfai-Mager megkapja a KAF Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó cég felett is az irányítást, és a tulajdonosi jogokat is ő gyakorolja majd.