Árpád
-2 °C
4 °C

Évtizedes csúcson a lakásár-emelkedés

DMOHA20120128007
2016.08.01. 08:35

A használt lakások ára átlagosan 12,4, az új építésűeké 7,7 százalékkal nőtt 2015-ben, ilyen jelentős ütemű áremelkedésre a 2008-as válság óta nem volt példa. Az áremelkedéssel párhuzamosan nő az adásvételek és a lakásépítések száma is – derült ki a KSH Statisztikai Tükör című kiadványának legfrissebb számából.

A statisztikai hivatal adatai szerint a tavalyi áremelkedési ütem a 2014-es mintegy kétszerese. Ugyanakkor többéves távlatban annyira nem vészes a helyzet: az ezt megelőző években az árcsökkenés volt jellemző, ezért a 2010-es árakhoz viszonyítva már kisebb, csak 9 százalék volt a drágulás. Reálértéken számolva 2008-hoz képest pedig egyenesen mínuszban vannak az árak.

Grafika: KSH

Összesen 1571 milliárd forint értékben cseréltek gazdát lakóingatlanok tavaly, a tranzakciók száma elérte a 134 ezret. Ezek valamivel alacsonyabb értékek, mint a 2008-as adatok, de a válság óta messze 2015-ben volt a legnagyobb az eladások értéke és volumene is.

Grafika: KSH

Ezek persze országos átlagok, és ebből fakadóan nem adnak teljes képet a magyarországi lakáspiac folyamatairól. Ugyanis Budapesten és a megyeszékhelyeken jóval nagyobb az áremelkedés mértéke, mint a kisebb településeken; ahogy Nyugat-Magyarországon is erősebben teljesít a piac, mint Kelet-Magyarországon.

Grafika: KSH

A KSH statisztikáiból viszont az is kiderül, hogy jelentősen megugrott a lakásépítések száma az idei év első félévében, egész pontosan 11 százalékkal több lakóingatlan épült, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek száma pedig duplázódott, ami azt jelenti, hogy hamarosan jelentősen nő majd a kínálat a lakáspiacon.

Grafika: KSH

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?