Évtizedes csúcson a lakásár-emelkedés

DMOHA20120128007
2016.08.01. 08:35

A használt lakások ára átlagosan 12,4, az új építésűeké 7,7 százalékkal nőtt 2015-ben, ilyen jelentős ütemű áremelkedésre a 2008-as válság óta nem volt példa. Az áremelkedéssel párhuzamosan nő az adásvételek és a lakásépítések száma is – derült ki a KSH Statisztikai Tükör című kiadványának legfrissebb számából.

A statisztikai hivatal adatai szerint a tavalyi áremelkedési ütem a 2014-es mintegy kétszerese. Ugyanakkor többéves távlatban annyira nem vészes a helyzet: az ezt megelőző években az árcsökkenés volt jellemző, ezért a 2010-es árakhoz viszonyítva már kisebb, csak 9 százalék volt a drágulás. Reálértéken számolva 2008-hoz képest pedig egyenesen mínuszban vannak az árak.

Grafika: KSH

Összesen 1571 milliárd forint értékben cseréltek gazdát lakóingatlanok tavaly, a tranzakciók száma elérte a 134 ezret. Ezek valamivel alacsonyabb értékek, mint a 2008-as adatok, de a válság óta messze 2015-ben volt a legnagyobb az eladások értéke és volumene is.

Grafika: KSH

Ezek persze országos átlagok, és ebből fakadóan nem adnak teljes képet a magyarországi lakáspiac folyamatairól. Ugyanis Budapesten és a megyeszékhelyeken jóval nagyobb az áremelkedés mértéke, mint a kisebb településeken; ahogy Nyugat-Magyarországon is erősebben teljesít a piac, mint Kelet-Magyarországon.

Grafika: KSH

A KSH statisztikáiból viszont az is kiderül, hogy jelentősen megugrott a lakásépítések száma az idei év első félévében, egész pontosan 11 százalékkal több lakóingatlan épült, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek száma pedig duplázódott, ami azt jelenti, hogy hamarosan jelentősen nő majd a kínálat a lakáspiacon.

Grafika: KSH