Gyárfás
16 °C
29 °C

Még mindig optimisták a magyar cégek

2016.08.01. 11:01

Júniusinál 3 százalékponttal magasabb, 53,9 százalék lett a júliusi beszerzésimenedzser-index (BMI).

A beszerzési menedzser index egy több indikátorból összerakott komplexebb mutató. Jellemzően olyanok szerepelnek benne, mint a készletek állománya, az új megrendelések értéke, a termelési mutatók, a szállítók teljesítésének mérőszámai vagy foglalkoztatási környezet mutatói. Ezekből azt nem lehet megmondani, hogy pontosan mi fog történni a gazdaságban, de azt elég használhatóan meg lehet mutatni vele, hogy összességében mire számítanak a cégek. Ha 50 alatt van az index, az azt jelenti, hogy visszaesést várnak a cégek az iparágukban, ha 50 felett, akkor bővülést.

A BMI ezzel idén hetedik hónapja jelez bővülést, az ütem magasabb a hosszú távú júliusi átlagnál (52,4) és az elmúlt három év átlagánál is (52,2) - közölte hétfőn az MTI-vel a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A közlemény szerint a felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt júniushoz képest, a változások mértéke az indexek felénél meghaladta az 5 százalékpontot. A foglalkoztatottság-index értéke 50,0 pont alá került júliusban, az idei értékek eddig három hónap kivételével növekedésre utalnak. 2014-2015-ben a foglalkoztatottsági index csak négy-négy hónapban csökkent. Júliusban már hetedik hónapja emelkedett a termelési mennyiség indexe az előző havi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi