Alfréd
4 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Újra kezd eladósodni a lakosság

2016.08.01. 07:38

Júniusra egyértelműen nettó hitelfelvevővé váltak a magyar háztartások, azaz jóval több hitelt vettek fel, mint amennyit a hónap folyamán törlesztettek. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hatodik hónapban a háztartások hitelfelvétele 5,3 milliárd forinttal haladta meg a törlesztések volumenét. Az első félév végén a lakosságnak 5768 milliárd forintnyi tartozása volt - írta a Világgazdaság hétfői számában.

Néhány millió forinttal már májusban is több hitelt vett fel a lakosság, mint amennyit törlesztett, de júniusra váltak végképp nettó hitelfelvevővé a magyar háztartások. Míg az utóbbi években a lakossági adósságállomány leépítése volt a jellemző, most újra kezdenek eladósodni a magyarok.

Az ingatlanhitelezés volumene egyébként tavaly mintegy 50 százalékkal, idén az év első felévben pedig további 56 százalékkal nőtt. Tehát az ingatlanpiacon elég jelentős hitelboom indult, de ennek ellenére hosszú ideje június volt az első olyan hónap, amikor a hitelállomány nettó értéke is nőtt, azaz több volt az új hitelkibocsátás, mint a hiteltörlesztés.

A Világgazdaság azt írta, már nem csak a lakáshitelek fogynak jól, a fogyasztási hitelek iránt is megélénkült a kereslet. Az első hat hónapban csaknem 230 milliárd forintnyi lakáskölcsönt folyósítottak, míg fogyasztási hitelekből 150 milliárd forintnyit. Utóbbi 56 százalékos növekedés 2015-höz képest, ugyanakkor a viszonylag drága folyószámla és kártyahitelek továbbra sem kelendők.