Valter
16 °C
31 °C

Utolsó reményünk, Kína is gyengélkedik

2016.08.01. 08:45

Gyenge külső és belső keresletről árulkodnak a hétfőn megjelent kínai beszerzési menedzser indexek (BMI): meglepetésre a hivatalos adat 50 pont alá, a visszaesést jelző tartományba süllyedt - írta a Portfolio.hu.

Igaz, a hivatalos feldolgozóipari index alig lett kisebb a vártnál, hiszen az 50 pontos elemzői konszenzussal szemben 49,9 pont lett az értéke. Ugyanakkor ezzel az index átlépett egy pszichológiai határt, mivel az 50 alatti érték gazdasági visszaesést mutat. A hivatalos mutató többnyire enyhe növekedést jelentett az elmúlt negyedévek lassulása során is.

Mi az a BMI?

A beszerzési menedzser index egy több indikátorból összerakott komplexebb mutató. Jellemzően olyanok szerepelnek benne, mint a készletek állománya, az új megrendelések értéke, a termelési mutatók, a szállítók teljesítésének mérőszámai vagy foglalkoztatási környezet mutatói. Ezekből azt nem lehet megmondani, hogy pontosan mi fog történni a gazdaságban, de azt elég használhatóan meg lehet mutatni vele, hogy összességében mire számítanak a cégek.  

A szolgáltatóipari BMI 53,7 pontról 53,9-re emelkedett, ám a számot beárnyékolja, hogy az ingatlanpiaci részindexek rosszul teljesítettek. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy a lakáspiaci boom elérte a csúcsát.

A magánszektor által készített BMI vegyes eredményeket hozott. A feldolgozóipar 50,6 pontja azt jelenti, hogy február óta először ígér növekedést az index. Az első kommentárok szerint ez azt a reményt nyújthatja, hogy a kormányzati élénkítések elkezdték éreztetni a hatásukat a gazdaságban. Ugyanakkor az exportrendelések esése óvatosságra ad okot.

Összességében tehát az indexek nem lettek tragikusak, viszont a részindexekkel együtt megerősítik azt a vélekedést, hogy a kínai GDP-növekedés tovább fog csökkenni.