Százmilliós károkat okozott a török puccskísérlet

2016.08.02. 15:54

Előzetes számítások szerint közel százmilliárd dolláros kárt okozott a török gazdaságnak a július 15-i elvetélt katonai puccskísérlet, legalábbis erre jutott a török kereskedelmi minisztérium a török sajtó keddi beszámolója szerint.

A Hürriyet című napilap szerint Bülent Tüfenkci újságíróknak nyilatkozva azt mondta, amennyiben figyelembe vesszük harci repülőgépek és helikopterek bevetésével, illetve a bombák ledobásával járó költségeket, továbbá az épületekben keletkezett károkat, akkor - első becslések szerint - legalább 300 milliárd török líra vagyis 100 milliárd dollár kár keletkezett.

A miniszter azt is mondta, hogy az alaposabb számítások után a károk nagysága valószínűleg nagyobb lesz, és különféle veszteségekkel kell számolni középtávon is. Például azzal, hogy sok turista lemondta törökországi szállásfoglalását és útját. A kormány ráadásul megtiltotta az éves szabadságok kivételét több mint hárommillió köztisztviselőnek, csak emiatt közel egymillió foglalást mondtak le. A turizmusnak már amúgy is kárt okoztak a terrortámadások és az orosz-török viszony válsága, úgyhogy Tüfenkci türelmet kért az idegenforgalmi szektorban tevékenykedő vállalatoktól és a polgároktól. 

A puccsisták sajnos olyan képet festettek rólunk, mintha harmadik világbeli ország lennénk. Akik harckocsikat látnak az utcákon, és látják a parlament bombázását, azok nem jönnek el Törökországba. Mindez középtávon okoz veszteségeket

- mondta Tüfenkci.

A miniszter szerint viszont a török üzleti élet sikeresen ment át a "nehéz vizsgán", mert míg más országokban egy ilyen puccskísérlet után legalább egy hétre leállna a piac, míg Törökországban a bankok, a tőzsde, a tőzsdei árupiac és a kereskedelmi központok már a pénteki napon történt puccskísérlet utáni munkanapon, július 18-án hétfőn kinyitottak, és nem emelkedtek számottevően a kamatlábak, nem esett nagyot a tőzsdeindex. Tufencki szerint nincs szükség a növekedési vagy kiviteli előrejelzések felülvizsgálatára Törökországban.