Jolán
2 °C
4 °C

Tényleg megszívják a britek az EU-kilépést

2016.08.03. 12:06 Módosítva: 2016-08-03 12:42:23

Bár az első hetekben úgy tűnt, hogy nem lesz itt semmi látnivaló, mostanra teljesen egyértelművé vált, hogy a brit gazdaság elég nagy bajba került a brexit-népszavazás után.

A legfrissebb adatok szerint mind az ipar, mind a szolgáltatási szektor keményen behúzta a féket, a 2008-as válság óta nem látott ütemben csökken a piaci aktivitás. Ami miatt elemzők szerint nemhogy növekedés nem lesz, hanem egyenesen recesszió várható Nagy-Britanniában; holott a népszavazás előtt ez volt Nyugat-Európa legdinamikusabb gazdasága.

A szerdai pánikrohamot az okozta, hogy a szolgáltatási szektor beszerzési menedzser indexe (BMI) a júniusi 52,3-ról júliusban 47,4-re zuhant. Az előző nap közölték az ipari BMI-t, ami szintén esett, 48,2-re. Ez röviden azt jelzi, hogy jelentősen csökkent a két fő szektor aktivitása: az 50 alatti érték visszaesést, az 50 fölötti érték növekedést jelez.

Mi az a BMI?

A beszerzési menedzser index egy több indikátorból összerakott komplexebb mutató. Jellemzően olyanok szerepelnek benne, mint a készletek állománya, az új megrendelések értéke, a termelési mutatók, a szállítók teljesítésének mérőszámai vagy foglalkoztatási környezet mutatói. Ezekből azt nem lehet megmondani, hogy pontosan mi fog történni a gazdaságban, de azt elég használhatóan meg lehet mutatni vele, hogy összességében mire számítanak a cégek.  

A számok láttán a felmérést készítő Markit Economics elemzőcég vezető közgazdásza a BBC-nek azt mondta, a példátlan havi esés miatt eléggé megnőtt az esélye annak, hogy a brit gazdaság enyhe recesszióba sodródjon.

A brit nemzeti gazdaság- és társadalomkutató intézet (vélhetően elég robosztus módszertannal) azt hozta ki, hogy jelenleg 50-50 a recesszió esélye a következő 18 hónapra vetítve. Most nagyjából mindenki arra számít, hogy a rossz adatok fényében a brit jegybank csütörtökön csökkenteni fog a kamaton, 0,5-ről 0,25 százalékra vághatnak.

Grafika: Markit Economics

De nemcsak a BMI miatt fájhat a britek feje, a Quartz gyűjtése szerint a fogyasztók és a vállalkozások üzleti bizalma is hatalmasat zuhant. Míg ez a mutató, és általában véve az egész brit gazdaság teljesítménye jóval felülmúlta az eurózónáét a brexit-népszavazás előtt, azóta, hogy a nép az unió elhagyása mellett tette le a voksát, bőven az EU-átlag alá süllyedt.

 

Hasonló a helyzet egyébként a BMI-vel is, ennek az értéke az eurózónában 52 volt múlt hónapban, azaz ott nőtt az ipar és a szolgáltatási szektor is. Bár hosszabb távon természetesen az EU bennmaradó tagjainak is rossz lehet a brexit, egyelőre úgy tűnik, a britek szívnak nagyobbat. Ahogy azt egyébként előre lehetett is tudni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?