Tényleg megszívják a britek az EU-kilépést

2016.08.03. 12:06 Módosítva: 2016.08.03. 12:42

Bár az első hetekben úgy tűnt, hogy nem lesz itt semmi látnivaló, mostanra teljesen egyértelművé vált, hogy a brit gazdaság elég nagy bajba került a brexit-népszavazás után.

A legfrissebb adatok szerint mind az ipar, mind a szolgáltatási szektor keményen behúzta a féket, a 2008-as válság óta nem látott ütemben csökken a piaci aktivitás. Ami miatt elemzők szerint nemhogy növekedés nem lesz, hanem egyenesen recesszió várható Nagy-Britanniában; holott a népszavazás előtt ez volt Nyugat-Európa legdinamikusabb gazdasága.

A szerdai pánikrohamot az okozta, hogy a szolgáltatási szektor beszerzési menedzser indexe (BMI) a júniusi 52,3-ról júliusban 47,4-re zuhant. Az előző nap közölték az ipari BMI-t, ami szintén esett, 48,2-re. Ez röviden azt jelzi, hogy jelentősen csökkent a két fő szektor aktivitása: az 50 alatti érték visszaesést, az 50 fölötti érték növekedést jelez.

Mi az a BMI?

A beszerzési menedzser index egy több indikátorból összerakott komplexebb mutató. Jellemzően olyanok szerepelnek benne, mint a készletek állománya, az új megrendelések értéke, a termelési mutatók, a szállítók teljesítésének mérőszámai vagy foglalkoztatási környezet mutatói. Ezekből azt nem lehet megmondani, hogy pontosan mi fog történni a gazdaságban, de azt elég használhatóan meg lehet mutatni vele, hogy összességében mire számítanak a cégek.  

A számok láttán a felmérést készítő Markit Economics elemzőcég vezető közgazdásza a BBC-nek azt mondta, a példátlan havi esés miatt eléggé megnőtt az esélye annak, hogy a brit gazdaság enyhe recesszióba sodródjon.

A brit nemzeti gazdaság- és társadalomkutató intézet (vélhetően elég robosztus módszertannal) azt hozta ki, hogy jelenleg 50-50 a recesszió esélye a következő 18 hónapra vetítve. Most nagyjából mindenki arra számít, hogy a rossz adatok fényében a brit jegybank csütörtökön csökkenteni fog a kamaton, 0,5-ről 0,25 százalékra vághatnak.

Grafika: Markit Economics

De nemcsak a BMI miatt fájhat a britek feje, a Quartz gyűjtése szerint a fogyasztók és a vállalkozások üzleti bizalma is hatalmasat zuhant. Míg ez a mutató, és általában véve az egész brit gazdaság teljesítménye jóval felülmúlta az eurózónáét a brexit-népszavazás előtt, azóta, hogy a nép az unió elhagyása mellett tette le a voksát, bőven az EU-átlag alá süllyedt.

 

Hasonló a helyzet egyébként a BMI-vel is, ennek az értéke az eurózónában 52 volt múlt hónapban, azaz ott nőtt az ipar és a szolgáltatási szektor is. Bár hosszabb távon természetesen az EU bennmaradó tagjainak is rossz lehet a brexit, egyelőre úgy tűnik, a britek szívnak nagyobbat. Ahogy azt egyébként előre lehetett is tudni.