Arnold, Levente
17 °C
32 °C

A magyarok kétharmada szerint nyugdíjasként is dolgoznia kell majd

2016.08.04. 19:13

Nem túl optimisták a magyarok, ha arról van szó, hogy lesznek-e nyugodt, gondtalan nyugdíjas évei: az OTP öngondoskodási eflmérése szerint

a magyar lakosság 64 százaléka szerint nyugdíjas korában is dolgozni kényszerül majd, 
 

és csak három százaléka gondolja, hogy biztosan meg fog tudni élni nyugdíjából. Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint viszont ha egy ma 35 éves fiatal nyugdíjas koráig havi 5 ezer forintot félretesz, akkor a mai átlagnyugdíj 25 százalékával növelheti időskori bevételeit.

Ertl András, a kutatást végző GfK Hungária ügyfélkapcsolati menedzsere azt írta a felmérésről készült közleményben, hogy tízből mindössze négy 15 és 69 év közötti magyarnak van akármilyen megtakarítása. A harmincas éveikben járó megtakarítóknak csak 38 százaléka gondol a nyugdíjas korra, tehát minden ötödik-hatodik ember a korcsoportból. A nyugdíjhoz közeledő ötvenes korosztályon már jobban látszik az igyekezet, majdnem minden negyedik félretesz a gondtalan időskori évek érdekében.

Ertl szerint érdemes időben megtenni az első lépést, mert 5 százalékos hozam mellett egy befektetés 10 év alatt 1,6-szorosára hízik, 30 év alatt viszont 4,3-szorosára.