Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Miniszterelnökség a Mengyi-botrány kapcsán: Az ilyen ügyek miatt változtattunk a pályázati rendszeren

2016.08.04. 17:35

Különös választ küldött a Miniszterelnökség a Mengyi Roland-üggyel kapcsolatos kérdéseinkre. Arra voltunk kíváncsiak, indul-e valamilyen belső vizsgálat a tárcánál az ügyben, és bár az erre való reakciót látványosan elkerülték, a közlemény azért érdekes:

Tanultunk az előző rendszer hibáiból: nem engedhetjük meg, hogy a források ne érjenek célba, hogy egyes érdekcsoportok nyerészkedjenek a forráskihelyezés rendszerén, hogy szélhámosok, következmények nélkül „árulják” nem létező befolyásukat

- írja benne az uniós források elosztásáért felelős legfőbb szerv. Néhány órával korábban a Fidesz-frakció és Mengyi Roland olyan közleményt adtak ki, amelyben egyértelműen tagadták, hogy Mengyinek köze lenne a korrupciós ügyhöz - ezt a Miniszterelnökség sem ismeri el, ugyanakkor figyelemreméltó, hogy válaszadás helyett a korábbi pályázati rendszer hiányosságairól írnak.

A közlemény persze azt is hozzáteszi, hogy a "nem létező" befolyásukat áruló "szélhámosok" kora lejárt, és "a fejlesztési források elosztásának új szabályozásával a kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben". A szélhámosok alatt a Miniszterelnökség a különböző rossz szándékú tanácsadókat és pályázatírókat érti, a politikusok esetleges érintettségét kínosan kerüli, így nem ejt szót Mengyiről sem, holott nehéz elképzelni olyan korrupt tanácsadót, aki politikai beágyazottság nélkül sikerrel befolyásolhatja a pénzosztás folyamatát.

Mengyi Roland nevétől csütörtök reggel lett hangos a sajtó, amikor a 168 Óra megszellőztette, hogy a fideszes képviselő érintett lehet egy nagyszabású korrupciós botrányban, amelyben több százmillió forintnyi uniós pénzt próbált meg lenyúlni egy szociális szövetkezetekben utazó érdekcsoport. A botrányról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?