Seszták külön kérte, hogy vegyék el tőle a Postát és az MFB-t, mert nem ért hozzá

2016.08.04. 13:36 Módosítva: 2016.08.04. 14:03

A kormány a múlt héten döntött úgy, hogy elveszi a Posta, az ENKSZ és a Magyar Fejlesztési Bank felügyeletét a területekért eddig felelő Lázár Jánostól és átadja Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek adja.

Érdekes adalék az intézkedéshez, hogy egy 2015 december eleji jegyzőkönyv szerint Seszták Miklós tavaly a költségvetési bizottságban még azt felelte a szocialista Szakács László kérdésére, hogy azért nem ő felügyeli a Magyar Fejlesztési Bankot és a Postát, mert nem ért ehhez:

"Sok mindenhez értek, sok mindenben dolgoztam, de pénzintézetben nem. Nem is értek hozzá.

Azt kérem, hogy az én tárcámat minden olyan pénzintézeti feladatot ellátó gazdasági társaságtól mentesítse, ami eddig ott volt. Ebbe beletartozott nemcsak a Magyar Fejlesztési Bank, hanem például a Posta is, vagy, nem hozzám került, hál' istennek, illetve megvásárlásra igen, de utána rögtön továbbadtam, az MKB és a Budapest Bank is.

Ez egyszerű kérés volt, a miniszterelnök úr ezt akceptálta. Azt gondolom, jó töntés, hogy ezek nem nálam vannak" - felelte Seszták Szakácsnak, aki felszólalásában politikai cinizmusnak nevezte, hogy annak idején Sesztáknak magának kellett kérnie, hogy "a saját kezéből csavarják ki a Magyar Fejlesztési Bankot", és arról érdeklődött, hogy mi alapján következtetett Seszták arra, hogy a bank egy másik miniszter irányítása alatt hatékonyabban működhetne.

Az átalakítás alapján úgy tűnik, Orbán Viktor számára most már nem elfogadható indok Seszták hozzá nem értése, így a korábbi kérésének ellenére minisztériuma most megkapta a pénzintézeti és a postai feladatokat.