2024. június 18. 18:00
Törökország 3
Georgia 1
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Csehország 0

Százmilliós uniós támogatás lenyúlásában emlegetnek egy fideszes képviselőt

2016.08.04. 11:38 Módosítva: 2016.08.05. 14:31

Uniós pályázati csalás miatt kellett távoznia posztjáról Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárnak, és az ügyben érintett lehet még Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő is, aki tízmillió forintos „alkotmányos költséget” követelt, és Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát – írja a 168 Óra tanúvallomásokra és lehallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozó csütörtöki cikkében. 

Voldemort nagyúr és a kétszáz szociális szövetkezet

A történet szerint E. Zsoltnak, az ügy egyik gyanúsítottjának volt egy szociális szövetkezete, amellyel uniós pályázatokon szeretett volna indulni, de 2014-ben első próbálkozásra nem nyert pénzt a brüsszeli LIFE-programból. Hogy a jövőben jobb esélyekkel induljon, E. Zsolt egy ismerősén, B. Tiboron keresztül K. Péterhez fordult, aki korábban azt állította: jó kapcsolatai vannak uniós pályázatokon bennfentes emberekkel, köztük Mengyi Rolanddal, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével. K. Péter ígéretet tett E. Zsoltnak és B. Tibornak, hogy közbenjár az ügyükben.

Ki az a Voldemort nagyúr?

Voldemort a népszerű Harry Potter regénysorozat abszolút főgonosza, akitől a jó oldalon állók annyira félnek, hogy még a nevét sem merik kimondani.

Ennek fényében elég meglepő, hogy ha igazak az állítások, Mengyi ezt a fedőnevet választotta magának a tárgyalások során.

A beajánlás után a baráti páros 2015-ben találkozhatott Mengyivel egy budapesti kávézóban. A képviselő – akit a lehallgatási jegyzőkönyvek alapján egészen bizarr módon Voldemort nagyúrnak kellett szólítani – a találkozóra egy másik öltönyös férfi kíséretében érkezett, akinek nevére nem emlékeznek a gyanúsítottak, azóta sem azonosították. E. Zsolt és B. Tibor előadták, hogy van egy kétszáz szociális szövetkezetből álló hálózatuk, ennek működtetésére szeretnének pályázni, aminek hallatán a vallomások szerint Mengyinek

felcsillant a szeme. 

Alkotmányos költségnek csúfolt kenőpénz

Mengyi ezután nem sokkal már össze is hozta a szövetkezeteseket az azóta szintén gyanúsított B. Szilvia pályázatíróval, aki a tudomásukra hozta: miután megnyerték a pénzt, 50 százalékot vissza kell csorgatniuk. Ennek módját is megosztotta velük, az összeget oktatás, e-learning, konferencia- és workshopszervezés címén célszerű kiszámlázni, a pénz fele pedig náluk maradhat a valós üzemeltetési költségek fedezésére. 

Az eredeti terveken az idő szorítás miatt végül változtatni kellett: az aktuális uniós költési időszak a végéhez közeledett, a pénzt 2015. december 31-ig fel kellett használni, így egyszerűsítettek a pályázaton, és kétszáz szövetkezet helyett végül húszra kértek foglalkoztatási helyett hálózatépítési támogatást. Így az összeg is módosult, első körben öt-hétszázmillió forint lett volna, és az eredeti ötven helyett csupán tíz százalék maradt volna a szövetkezeteknél, kilencven százalékot pedig különböző jogcímeken vissza kellett volna utalni.

Mengyi, aki egy korábbi találkozón egy bizonyos „L.”-re, később pedig egy „nagy emberre” is utalt, ezek után – szintén a vallomások szerin – azzal nyugtatta az aránytalanságon felháborodott szövetkezeteseket, hogy hosszú távon terveznek velük, a következő költségvetési ciklusban akár kétmilliárd forintra is pályázhatnak, és annak már tényleg csak a felét kell visszautalniuk.

A vallomások és a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján Mengyi nem sokkal később személyes találkozót kért B. Tibortól, ahol a bizalom fontosságáról beszélt, és B.-nek

ötmillió forint „alkotmányos költség” letételével kellett volna megalapozni a bizalmat.

E. Zsolt, akit meglepett a kérés, ezek után szintén találkozott Mengyivel, aki a vallomások szerint neki már plusz öt, tehát összesen tízmillió forintos alkotmányos költségről beszélt, aminek a felét előre, a másik felét utólag kellett volna letenni. B. és E. ezek után hosszan dilemmáztak, átadják-e a pénzt, de végül belementek az ajánlatba, bár ehhez kölcsön kellett kérniük. A vallomások szerint Mengyi nem sokat kertelt, a pénzről szóló utolsó egyeztetésen kerek perec kijelentette:

Most öt, ha lezárják, még öt, vagy így, vagy sehogy!

Az üzletnek végül a 168 Óra értesülései szerint az időközben megkezdődött nyomozás tett be. A főszereplőket eredetileg adócsalás miatt megfigyelő NAV tájékoztatta Balog Zoltán minisztert, ezért a szóban forgó pályázat végső kiírását végül úgy módosították, hogy az ne feleljen meg az ügyben szereplő szövetkezeteknek. A támogatási kérelmeket, majd a fellebbezéseket is elutasították. E. Zsolt és B. Tibor ettől kezdve már csak az előre letett ötmilliós kenőpénzt szerették volna visszakapni K. Pétertől, aki közvetítőként járt el. Az összeget hosszas huzavona után meg is szerezték, az átadáskor tartóztatták le őket a NAV nyomozói. 

Gyanúsítottak és politikai áldozatok

Az ügyben eddig öt embert gyanúsítanak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali vesztegetés bűntette miatt. F. Márta, a szövetkezetek kecskeméti könyvelője, E. Zsolt és B. Tibor beismerő vallomást tettek, ők szabadlábon védekeznek, K. Péter, valamint B. Szilvia előzetes letartóztatásban vannak, tagadják, hogy bűncselekményt követtek volna el. A nyomozást a NAV július 11-én átadta a Központi Nyomozó Főügyészségnek, mert az adóhatóság szerint mentelmi joggal rendelkező személyt is érint.

A vallomásokat és a lehallgatási jegyzőkönyveket megszerző 168 Óra értesülései szerint az ügynek már van nagypolitikai áldozata, úgy tudják, hogy 

emiatt kellett távoznia posztjáról Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárnak,

akinek az irodájában már házkutatást is tartottak és iratokat is lefoglaltak a NAV nyomozói. 

Köpeczi-Bócz állítja, távozásának semmi köze az ügyhöz

Cikkünk megjelenésének másnapján Köpeczi-Bócz Tamás levélben küldött reakciót az Indexnek. A volt államtitkár szerint felmentésében nem volt szerepe sem ennek, sem más pályázatnak, hatásköre eleve az ágazati fejlesztések összehangolása volt, nem a pályázatokkal kapcsolatos operatív feladatok. 

Ezen felül közölte, hogy a házkutatásra vonatkozó információ téves.

Sem a NAV, sem más hatóság nem tartott házkutatást sem az irodámban sem abban az épületben melyben az irodám volt.

A híresztelés szerinte azon alapszik, hogy a NAV munkatársai az EMMI XIII. ker Váci úti irodaházában az érintett pályázattal kapcsolatos dokumentációkat lemásoltak, illetve az épületben lévő szerverről adatokat töltöttek le. 

Mengyi szerint csak visszaéltek a nevével

Az ügy kipattanása után néhány órával a Fidesz-frakció közleményben reagált a Mengyivel kapcsolatos állításokra:

"A ügyben semmilyen módon nem vettem részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevemmel és a pozíciómmal. A lelkiismeretem tiszta, készséggel állok minden vizsgálat elé.

Amennyiben a nyomozás érdeke úgy kívánja, és az ügyészség ezt kezdeményezi, kérni fogom a Parlamentet, hogy a mentelmi jogomat függessze fel.

- írja Mengyi a Fidesz-frakció közleményében, amely szerint további tájékoztatást nem adhatnak a folyamatban lévő ügyről. Az uniós források felhasználásáért felelős Miniszterelnökség még nem reagált az üggyel és Köpeczi-Bócz Tamás szerepével kapcsolatos állításokra.