Jövő nyártól román vizet isznak a magyarok

2016.08.09. 05:29

2017 nyarától ihatják az alföldiek a magyarországinál egészségesebb romániai vizet – erről a keddi Világgazdaság ír. Az Alföldvíz Zrt. és az aradi víziközmű-társaság vegyes vállalata egy romániai vízműtelepet épít, amelyből olyan víz érkezik majd, amit nem kell a hálózatba juttatás előtt vegyileg tisztítani, mondta a lapnak a magyar cég vezérigazgatója, Csák Gyula.

 A társaság azért kényszerül az importra, mert saját kútjai vizébe sok helyen egészségre káros anyagok – arzén, mangán, nitrátok, bór - kerülnek, amelyeket vegyi eszközökkel kell eltávolítani. Az Arad környéki vizekben viszont még nem találhatóak meg ezek az egészségkárosító anyagok, olvasható a cikkben.

A romániai beruházás mintegy 2,3 milliárd forintba kerül, ezt az Alföldvíz meghitelezte az aradi céggel közös leányvállalatának.

Nem ez az első hír arról, hogy a szennyezett, több egészségkárosító anyagot is tartalmazó magyarországi ivóvizet romániaival javítják fel az Alföldön.

Az Index öt évvel ezelőtt számolt be arról, hogy a Békés és Csongrád megye hatvanhat települését ellátó Békés Megyei Vízművek (Békésvíz) Zrt. az aradiakkal összefogva készül a romániai, határmenti ivóvíz importjára. Az akkori tervek úgy szóltak, hogy húsz meglévő kútra ötven évre szóló koncessziós szerződést kötnek a kitermelési jogokat birtokló Arad megyével, és a kutak kapacitásának egyharmadát szállítják Magyarországra, vagyis évente nyolcmillió köbméter romániai víz érkezik az országba.

A Békésvízből 2012 őszén Alföldvíz lett, a románokkal közös vegyesvállalat, az Aqua Trans Mures S.A. azonban megmaradt. A vízimport kezdete azonban igencsak elcsúszott: 2011-ben még úgy tervezték, hogy 2013-ban már jön – méghozzá köbméterenként hatvan forintos áron – a romániai víz Magyarországra. Most úgy tűnik, négy évvel később tényleg elindul a vízimport.