Nem lehet olcsón megúszni az iskolakezdést

2016.08.09. 13:46

Átlagosan 10-20 ezer forint közötti összeget költenek az iskolaszerekre a családok augusztusban, amit a duplájára növelhet, ha táskát is kell venni a gyereknek - ez derült ki a Regio Játék áruház friss felméréséből. 

A felmérés szerint a legtöbb család augusztusban kezdi el megvásárolni a tanszereket. Az ok, amiért sokan csak az utolsó pillanatban kezdenek el iskolaszereket venni, nem feltétlenül az, hogy nyaralás alatt nem akarnak ezzel foglalkozni, hanem hogy sok család ilyenkor kapja meg az iskolakezdési utalványokat. Ez a támogatás fontos, mert 

a családok több mint felénél ilyenkor 10-30 százalékkal, minden ötödik családnál pedig 30-50 százalékkal nőnek iskolakezdéskor a havi kiadások.

Az iskolaszerek bevásárlásának feladata az esetek döntő többségében, 75 százalékában az anyukákra marad. A vásárlók többsége inkább elmegy a boltba a gyerekekkel, a webáruházak még sokkal kevésbé népszerűek, bár 30 százalék már kombinálja az online és offline vásárlást.

A döntéshozatal szinte minden családban demokratikus, vagyis a gyerekek és a szülők (anyák) együtt döntik el, milyen füzeteket, tolltartókat vagy táskákat vegyenek. A döntésnél a megkérdezett szülők 86 százaléka szerint az a legfontosabb szempont, hogy a gyereknek tetsszen az, amit aztán az iskolába hordanak majd. A második legfontosabb szempont az, hogy az iskolaszer tartós legyen, az olcsóság szempontja pedig csak ezután következik. 

Iskolatáskánál fontos, hogy ergonomikus legyen és hogy egy évnél tovább is bírja a strapát, ezért a vásárlók 32 százaléka a 10-15 ezer forint közötti, 31 százaléka pedig a 15 ezer forintnál drágább táskákat választja. Az is kiderült a felmérésből, hogy

a szülők kétharmada nem támogatja, hogy az iskolák elektronikus tankönyvekre és tabletekre álljanak át.

Sok szülő attól tart, hogy plusz kiadást jelentene, ha a gyereknek tableten kellene olvasnia, ráadásul az iskolások szemét is féltik a sok képernyőbámulástól.