Egymillió betöltetlen állás van Németországban

2016.08.09. 16:52

Nem csak Magyarországon nem találni elég embert a munkahelyekre, Németországban egymillió álláshely volt betöltetlen az év második negyedében a szövetségi munkaügyi ügynökség kutatóintézete, az IAB szerint. Ez 10 százalékkal több betöltetlen munkahely, mint egy évvel korábban. 

Az IAB 9000 céget és munkaadót kérdezett meg, ebből számolta ki, hogy 

  • az ország nyugati részén 767 ezer,
  • a keleti tartományokban - a volt NDK területén - pedig 218 ezer munkahelyre nem találtak embert a cégek. 

A felmérés szerint nagymértékben emelkedett például a munkaerőigény az oktatás és képzés területén, április és július között 45 ezer ilyen munkahelyre kerestek jelentkezőt az egy évvel korábbi 32 ezer után. A tanárok iránt az IAB vezetője szerint részben a menekültek beáramlása miatt is nőtt az igény.

A német munkaerőhiány a magyar gazdaságnak nem jelent túl jót, mert nálunk nem azért nem találni elég dolgozót, mert annyi új munkahely jött létre (bár nyilván azért ez is közre játszik), hanem mert sok szektorban a dolgozók inkább elmentek nyugatra, részben pont Németországba, jóval több pénzt keresni ugyanazért a munkáért. Ha pedig ott most nagy igény van a dolgozókra, az Magyarországról még több embert csábíthat ki, vagyis nálunk még kevesebb munkaerő marad. A magyar munkaerőhiány pedig már olyan nagy, hogy amiatt már egy autóipari beruházást is elbukott a magyar gazdaság.   • Tippek
  • Lakáshitel